26. jaanuar 2012

Ravimite tarvitamise ABC-st

Leidsin huvitava artikli ja mõtlesin seda jagada ka testega. Eesti HIV-positiivsete võrgustiku kodulehelt, millega saab tutvuda siit. Mind üllatas päriselt ka, et ravimitel on kuni 4000 kõrvaltoiemt. Nii olen veendunud, et parem on ravimeid võimalikult vähe tarbida ja ikka haigena arsti juurde minna. Tervis on tähtis ja tervelt elamine mõnus. Tervik artiklit saab lugeda siit: 
Milliseid ravimeid ei tohi koos võtta?


Ravimite tarvitamise ABC
1. Loe alati enne ravimi tarvitamist patsiendi infoleht hoolikalt läbi.
2. Ravim, millel pole ärritavat toimet mao limaskestale, võta sisse enne sööki. Söömise ajal või vahe­tult pärast söömist võta seedimist soodustavaid ravimeid. Magu ärritava toimega ravimid manusta pärast sööki. Pea kõiki ravimeid on kõige parem manustada enne söömist ja koos klaasi veega. Nii omastab organism neid kõige kiiremini ja toimeainete mõju on tõhusaim.
3. Kui ravimikapsel tekitab neelamis-raskusi, võib selle reeglina lahti teha ja kapsli sisu peenestada. Vees lahustumatu kat­tega, pika toimeajaga depookapsleid aga purustada, katki ham­mustada ega avada ei tohi. Need tuleb alati sisse võtta tervena, vastasel korral võib ravi­mi toime muutuda või nõrgeneda. Info kapslite manustamise viisi kohta leiad ravimi infolehelt.
4. Ära tarvita ravi­mikuuri ajal vitamiine ega ravimtaimepreparaate arstiga konsulteerimata: need võivad mõjutada ravimite toimet.
5. Ära sega omapead ravimit kuuma joogiga: paljud toimeained lagunevad kuuma toimel.

Kust saada infot ravimite koostoimete kohta?
Info saamiseks võimali­ke koostoimete kohta tuleb patsiendil pöörduda perearsti või apteekri poole, kellel on vastava tarkvara olemasolul juurdepääs andmebaa­sile. Uibokandi sõnul on andmebaasis 3000-4000 ravimit, mis erinevates variantides annavad kaks miljonit koostoimet. Andmebaasi täiendatakse pidevalt, sest uusi and­meid ravimiuuringute tulemustest ilmub maa­ilma teaduskirjanduses igal nädalal. Perearsti ja apteekri käest tasub nõu küsida ka põhjusel, et andme­baasis olev info vajab erialaspetsialisti otsuseid. "Ainult nemad saavad potentsiaalselt ohtliku ravimite kombinatsiooni korral otsustada, kas jätkata ravi, asendada ravim koostoimeta ravi­miga või ravimiannuseid korrigeerida," rõhutab Uibokand. Nii saab arst või proviisor asendada ühe ravimi teisega, nii et ravitoime oleks tagatud, aga ohtlikke koostoimeid ei teki. Žarkovski sõnul on nn hoiatusprogramm ka majanduslikult kasu­lik - kui ravimid üksteise mõju nullivad, pole mõtet nende peale raha kulutada, vaid tuleb leida muu raviskeem.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...