16. mai 2015

Sõitsin uue trammiga ja lähme täna muuseumiööle

Täna sain sõita Tondilt uue trammiga linna. Käisime Pimedate Ühingus revisjoni tegemas. Kuulsin Jannelt, et trammi sissepääsemiseks ja väljumiseks on vaja nuppu vajutada, kuid pimedatel seda nuppu raske otsida ja mõni on õigest peatusest mööda sõitnud. Tegelikkuses ongi nii, et unustasin sisenemisel kohe nuppu vajutada ja seda tegid teised ja hiljem trammis meenus, et vaja rohelise kaardiga oma sõit valideerida. Tramm sõitis vaikselt ja kiiresti. Ainult harjumatu oli see, et peatuseid ei kuulnud. Mulle see uus tramm meeldis ja soovitan proovida. Kuigi mis seal salata ratastoolis reisija jaoks pole see madalapõhjaline trammisõit probleemideta kogemus, sest mitmed peatused on keset sõiduteed ja sealt väljuda ja siseneda on raske ja selleks peab head eeltööd tegema, et millises peatuses saab peale kõrgelt ehk normaalselt platvormilt ja kus on veel probleeme. Tekkis selline mõte, et lisaks busside, trollide ja trammide sõiduplaanides madalate sõidukite väljumisele peaks arendus, milles oleks nähtav ka trammipeatused, kus on võimalik siseneda ja väljuda ratastooliga reisijatel.   
Samuti on mõnusad uued linnaliinibussid ja Elroni rong on mugav ning ei saa võrrelda eelmise ajastu rongidega, mis olid puust istmetega, külmad ja trepiastmetega. Peale seda olid ka uuemad ja mugavamad, kuid peale uute rongide tulekut tehti korda raudteeperroonid ja nüüd saab hästi rongi siseneda ratastooliga, lapsevankriga ja jalgrattaga. Seda mugavust on paljud kasutanud ja nii on rongiliikluse kasutajaid vahel enamgi, kui bussireisijaid. Aga on kohti, kuhu rongid ei vii ja nii on oluline lisaks autodele sõita ka vahel liinibussiga. 

Täna on tulemas muuseumiöö ehk MÖÖ. Tahan isegi sinna minna ja uudistada maaliinide bussijaamas vanu busse. Nendega lubati isegi linna peal tiirutada. Tasuta on muuseumid avatud tänasel muuseumipäeval kella 18 - 23, mõnes kohas isegi südaööni. Rohkem infot (LINK). 



5 soovitust – kuidas Muuseumiööst parim kätte saada

Muuseumiöö korraldusmeeskonna käest küsitakse alati, et kuhu peaks Muuseumiööl minema. Millised on kõige põnevamad paigad? Milline on kõige tähtsam muuseum? Ja kuidas Muuseumiöö viiest tunnist maksimumi võtta?
Et lugupeetud publikut mitte hätta jätta, panime kokku mõned soovitused, mida Muuseumiööd nautima minnes arvesse võtta.

1. Arvesta, et Tartu ja Tallinna suuremates muuseumides on Muuseumiööl alati väga palju inimesi. Võib juhtuda, et pead osa Muuseumiööst veetma elavas järjekorras. Kaalu ka väiksemaid muuseume või võimalusel sõida linnast välja: Muuseumiöö on suurepärane viis Eesti avastamiseks! Viljandis on sel aastal eriti tore, tervet linna täitev programm ja Viinistu kunstimuuseumi juures toimuv pakub samuti terveks õhtuks tegevust.

2. Käsitle Muuseumiööd võimalusena katsetada. Vali programmist välja sellised muuseumid, kus sa varem käinud ei ole ning mine uuri, äkki avastad midagi uut. Ja kui mõni muuseum sulle päris meele järgi ei ole, saad rahuliku südamega järgmisesse edasi liikuda, sest sissepääs on ju Muuseumiööl nagunii prii. Meie usume, et leiad kindlasti midagi, mis intrigeerib ja paelub.

3. Muuseumiööl on avatud need muuseumid, mis kuuluvad tänavu Muuseumiöö programmi, ent mitte kõik muuseumid kõikjal Eestis. Kontorolli alati enne üle, kas sind huvitav muuseum on Muuseumiööl lahti.

4. Muuseumiöö programmi kuuluvad muuseumid on üldjuhul avatud kella 18-23, kuid on erandeid. Näiteks lastemuuseumid sulevad oma uksed pisut varem, et mudilased kõik kenasti koju teki alla jõuaksid ja väga suured muuseumid lõpetavad külaliste sisse laskimise tavaliselt pisut varem, et kõik jõuaksid ekspositsiooni kenasti üle vaadata. Vaata plaane tehes lahtiolekuajad üle!

5. Katseta Muuseumiöö kaarti: selle abil saad teel olles leida üles kõige lähemal asuvad muuseumid. Kaardi allservast "Vali marsruut" alt leiad ka mõned teekonnad, mida muuseumid ise välja on pakkunud. Kuna kaart on meil veel veidi beetaversioonis, siis oleme tänulikud tagasiside eest!

Ja lõpetuseks pisike palve: tähista Muuseumiöö fotod Facebookis, Twitteris ja Instagrammis #muuseumiöö. 

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...