2. oktoober 2018

Hea teada: Elukohaandmed tasub rahvastikuregistris hoida täpsed

Edastan uue aasta alguse kohta kehtima hakkava Rahvastikuregistri määruse kohta infot.

Raepress uudis, 1. oktoober 2018
Elukohaandmed tasub rahvastikuregistris hoida täpsed

Peaaegu 18 000 Tallinna elanikul on oht jääda puuduvate elukohaandmete tõttu ilma avalikest teenustest nagu tasuta ühistransport, parkimissoodustus, lasteaiakoht või sotsiaaltoetused.
Praegu on nende inimeste elukoht märgitud rahvastikuregistris linnaosa täpsusega (puudub tänavanimi, maja- või korterinumber). Pärast rahvastikuregistri seaduse muudatuse jõustumist neil inimestel, kelle elukoht on registreeritud linnaosa täpsusega, elukohaandmed kustutatakse. Selline olukord võib tekkida juhul, kui inimese kolides on tema varasema korteri või maja omanik palunud omavalitsusel ta elukohast välja registreerida ja inimene ei ole hiljem elukohaandmeid uuendanud.
Tegelike elukohaandmete esitamine on kasulik nii inimesele endale, kohalikule omavalitsusele kui ka riigile. Inimesel võimaldab see saada elukohaga seotud avalikke teenuseid ja toetusi ning annab talle õiguse valida kodukoha omavalitsuse juhte. Kui registriandmed on korras, jõuab inimeseni õigel ajal ka vajalik info, näiteks vähi sõeluuringus osalemise kutse.
Ja mis samuti tähtis: kui inimese elukohana on registreeritud õige aadress, laekuvad tema makstavad maksud tegelikku elukohta ja kohalik omavalitsus saab talle selle eest pakkuda paremaid teenuseid, korras teid ja ilusat ümbruskonda, kooli- ja lasteaiakohti lastele.
Elukoha registreerimine on lihtne: seda saab teha paari minutiga eesti.ee veebilehel või linnaosavalitsuses rahvastikuregistri töötaja abil. Kehtiva seaduse järgi on inimesel kohustus elukohaandmeid uuendada 30 päeva jooksul uude elukohta elama asumisest, uuest aastast on see tähtaeg 14 päeva.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...