8. veebruar 2017

Uut tuludeklaratsiooni täitmisest 2016.a kohta

Selline uudis sai jagatud minu poolt FBs ja see oli väärt mõte, sest nii saan seda ka oma blogis jagada. Ega see internetis vanade ja vajalike uudisenuppude otsimine nii lihte olegi.  Heameel seda teiega jagada. Tänasest (8-10.02.2017) saab 3 päeva vaadata ja siis 15.02.2017 saab juba esitada.  Uudise link avaneb (siit).
Maksuametisse saab siseneda siit (LINK). Seal on eraldi info madalapalgaliste jaoks taotluse esitamisest enne 2016. tuludeklaratsiooni esitamist. Raha saab tagasi esitatud taotluse alusel. Loe rohkem siit (LINK).  
Ja kuna meil on kodulaen pangast, siis nt mul Swedpankis oli eraldi link tuludeklaratsioon vaata (siit) ja sinna tuli linnuke ette teha ja siis kantakse intressi maksed kohe edasi tuludeklaratsioonile ja kuna meil on 2 pangalaenu tagasi maksjat, siis jagatakse makstud intressid 50% mulle ja 50% Arkole.  

Ülevaade: olulised muutused selle aasta tuludeklaratsiooni reeglites

2.02.2017 7:37
Rubriik: Majandus
Suured maksumuudatused ootavad meid ees alles 2019. aastal. Siiski on aga juba sel aastal mitmeid olulisi muutusi, mida maksude deklareerimisel tähele panna. Pisut on täienenud e-maksuamet, kuhu on nüüd võimalik kanda tuluandmeid ka mõnelt jagamismajandusega seotud platvormilt.
Maksu- ja tolliamet aitas ERR.ee-l kokku panna oluliste muudatuste nimekirja, mis aitab sel aastal oma rahaasju joonel hoida ja kõik summad õigesti deklareerida. Nagu tavaliselt, tuleks 8.-10. veebruarini tuludeklaratsiooni eelvaade üle vaadata. "Kui midagi on puudu, tuleks võtta andmete esitajatega ühendust. Nagu ikka, oleme toeks nii telefonidel kui meilitsi ja foorumis," sõnas MTA esindaja Rainer Laurits.
Esimesed muudatused puudutavad juhilubade tegemist ja huvihariduse kulusid. Enam ei ole võimalik maha arvata mootorratta ja –sõiduki (A- ja B-kategooria) juhilubade koolituskulusid.
Ka huvihariduse kulude tuludest mahaarvestamine on piiratud, seda täisealistele. See tähendab, et tuludest saab maha arvestada vaid alaealiste huviharidusele tehtud kulutused. Sellega seoses ei esita koolitusteenust pakkuvad ettevõtted seda infot enam inimese eeltäidetud deklaratsioonil. 
Osad Eestis tegutsevad jagamismajanduse platvormid on nüüd seotud ka e-maksuameti ja e-tolliametiga, need on Uber, Taxify, Autolevi ja Estateguru. Neilt platvormilt on võimalik otse aasta tuluandmed e-MTA-sse saata ning need automaatselt tuludeklaratsiooni vastavasse lahtrisse kanda.
MTA teenindusosakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul on selle nn mugavusteenuse kasutamine vabatahtlik. Andmeid saab edastada 15. veebruarist. Teenuse kasutamiseks peab inimene andma platvormile nõusoleku tuluandmete edastamiseks. Eeltäitmist soovinud inimeste andmed saadeti MTA-le 1. veebruariks.
Oluline on tähele panna ka üüritulude deklareerimisega seotud muudatust. Kui siiani maksustati tulumaksuga kogu üürileandja poolt deklareeritud üüritulu, siis nüüd maksustatakse eluruumi väljaüürimisest saadud tulust 80 protsenti. Meelde tuletatakse sedagi, et eluasemelaenu intressid tuleb ise internetipangast deklaratsioonile saata.
 
Viimaks, tuludeklaratsioon tuleb esitada ka kõigil neil, kes soovivad taotleda sel aastal esmakordselt makstavat madalapalgaliste töötajate toetust. See tähendab, et sel aastal makstav madalapalgalise töötaja tulumaksu tagasimakse võib puudutada ka neid möödunud aasta jooksul vähemalt kuus kuud täiskohaga töötanud ja alla 7817 euro tulu saanud inimesi, kes tavaliselt tuludeklaratsiooni esitama ei ole pidanud.
Madalapalgalise tagasimakse saamise eelduseks on tuludeklaratsiooni esitamine ja seejärel saab inimene, kellel on tagasimakseks õigus, teha taotluse e-maksuametis/e-tollis.
"Seetõttu palume kindlasti vaadata esmalt e-maksuametis/e-tollis, kas täidate toetuse saamise tingimused (välja arvatud tulu)," märkis Laurits. Kui tingimused on täidetud ja arvutuste järgi jääb aastane tulu alla 7817 euro, siis saate e-maksuametis/e-tollis tuludeklaratsiooni esitamise järel kohe taotleda ka madalapalgalise tulumaksutagastust.

Annetuste maksuvabastuse täiendavat piirangut ei ole
Annetuste maksuvaba piirmäär. Kui 2015. aastal rakendati annetuste korral täiendavat piirangut kuni 5% tuludest, siis 2016. aasta annetustel piirangut enam ei ole.
Eluruumi üüritulud lähevad maksustamisele 80% ulatuses
2015. aastal maksustati kogu saadud üüritulu, mullust üüritulu maksustatakse 80% ulatuses.
Kõiki juhilubadele kulunud koolituskulusid ei saa tuludest maha arvestada
Kui 2015. sai kõik mootorsõidukijuhi koolitused tuludest maha arvata, siis 2016. aastal saab seda teha alates C-kategooriast. Ehk koolituskuluna ei käsitleta AM-kategooria, A-kategooria, A1-alamkategooria, A2-alamkategooria, B-kategooria ega B1-alamkategooria mootorsõiduki juhi koolitusel osalemise eest tasutud kulusid. 
18-aastased ja vanemad ei saa tuludest maha arvestada huvihariduse kulusid
Sarnaselt mootorsõidukikoolitusega sai eelmise tuludeklaratsiooni tegemise ajal ka huvihariduse kulud tuludest maha arvestada. Sel aastal aga võib seda teha kuni 17-aastaste kuludega. Täisealiste puhul see enam ei kehti.

Allikas MTA

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...