15. jaanuar 2018

Puudega isiku kaardile lisatakse andmed nägemis- ja liikumispuude kohta

Veel uudiseid puudega isiku kaardi kohta. Kaarte väljastab Tallinnas Eesti Sotsiaalkindlustusamet, Endla 8 Tallinn. Võimalik on www.eesti.ee kaudu taotlus esitada või puude taotluse esitamise täita lahter, et soovid seda kaarti endale.  Link artiklile avaneb (siit).

Puudega isiku kaardile lisatakse andmed nägemis- ja liikumispuude kohta

08.01.2018
Sotsiaalkindlustusamet hakkab selle aasta algusest lisama puudega isiku kaardile andmeid nägemis- ja/või liikumispuude kohta.

Puudeliigi andmed lisatakse kaardile siis, kui kaardi omanikul on tuvastatud keskmine, raske või sügav nägemis- ja/või liikumispuue. Juhul kui kaardi omanikul on tuvastatud nii nägemis- kui ka liikumispuue, lisatakse kaardile andmed mõlema puude liigi kohta.

Sotsiaalkindlustusameti ekspertiisi ja sotsiaalteenuste osakonna nõuniku Aire Varese sõnul pidid varem nägemis- ja/või liikumispuudega inimesed ühistranspordis oma tasuta sõiduõigust tõendama sotsiaalkindlustusameti poolt väljastatud tõendiga, kuhu oli lisatud info puude liigi kohta. Puudega isiku kaardiga sai kaardi omanik tõendada ainult puude olemasolu.

„Nende kaartide puhul, mida me alates selle aasta algusest väljastame, erinevaid dokumente enam kaasas kandma ei pea ja tasuta sõiduõiguse tõendamiseks piisab puudega isiku kaardist,“ rääkis Vares.

Puudega isiku kaardi eesmärgiks on lihtsustada puude raskusastme tõendamist puudega inimesele ettenähtud õiguste kasutamisel ja erinevate soodustuste saamisel. Samuti hõlbustab puudega isiku kaart soodustuse õigustatuse kontrollimist. Puudega isiku kaardi väljastab sotsiaalkindlustusamet. Kaart kehtib koos isikut tõendava dokumendiga (sh nt õpilaspiletiga).

Enne 2018. aastat väljastatud kaardid jäävad samuti kehtima ning kehtivad kuni kaardil märgitud aja lõpuni, kuid sellisel juhul tuleb oma ettenähtud õiguste kasutamisel siiski ka sotsiaalkindlustusameti poolt väljastatud tõendit kasutada. Juhul kui juba väljastatud kaarti koos tõendiga kasutada ei saa või need on kadunud, saab kaardi duplikaadi väljastamiseks pöörduda sotsiaalkindlustusameti poole.

KÕIK UUDISED

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...