1. juuli 2009

Hinnatõusukuu

Karm on see elu, sest hinnad tõusevad, kaubad ja teenused kalinevad. Aga toiduta, kommunaalkuluta ja teenusteta ka ei saa. Töötus suureneb ja palgatõusust ei unista enam ka mitte. Pigem stabiilsust kuigi jah mis stabiilsusest saab jutt olla kui maksukoormus suureneb. Räägitakse avalikult vaid käibemaksust ja aktsiisist, samas kallines nagu märkamatult 1. juunist töötuskindlustusmakse, mis röövib minu pere rahakotist mõned "üleliigsed" kroonid.

Elame ikka suure maksukoormusega riigis küll. Ja kuhu sis me oma maksud maksame - ikka linnale, riigile!

Tulumaks on 21% sellele lisandub sotsiaalmaks 33%, seejärel töötuskindlustusmaksed 2% + 1% ja siis kõige selle pealt maksame tarbijana 20% ostudelt ja teenustelt käibemaksu. Kerge ja lihtne arvutus näitab, et oma maksudelt ja tuludelt maksame siiski tagasi ei rohkem ega vähem kui täpselt 77%.
Ja vot siin ongi see pähkel, miks paljud tööandjad varjatult dividende võtavad või ümbrikupalka maksavad, sest siis ei pea juu mõnesid maksusid maksma. Aktsiis jmt maksud lisanduvad ka kütuse kaudu meie rahast kinni maksta Appi. Hinnatõus missugune, kuid hea on see, et on tööd ja saame palka, millest meil maksud ja maksed kinnipeetakse. Nii ei jää eelarve tuludeta ja meie peame juu ikkagi tarbima, kes kuidas see oleneb juu ka säästude (huvitav mis need veel on?) ja palga, pensioni suurusest. Jõudu uue olukorraga harjumisel, leppimine tuleb nii kui nii.

Lisan ka Õhtulehe artikli:

Hinnatõusukuu

Juulist jõustunud käibe- ja aktsiisimaksutõusud ei kergita hindu poes ja tanklas silmapilkselt, vaid tasapisi. Näiteks bensiini hinnale lisandus kohe tänasest küll suurem käibemaks, ent kasvav aktsiis mõjub ilmselt alles mõne päeva pärast.

Valitsusliidu korraldatud maksutõusulaine hakkab igal elualal hindu kergitama, kuid teeb seda mitte tänasest ning kohe ja kõikjal, vaid pigem vähehaaval.

Hinnatõus jõuab poodi hiljem

Näiteks enamik poode lihtsalt ei suuda sadu tuhandeid uusi hinnalipikuid otsekohe välja panna. Nii Prisma kui ka Rimi toidupoekett lubavad, et neil on täna samasugused hinnad nagu eilegi.

Hindade muutmist alustavat paljud poed alles nädala lõpupoole ning käibe- ja aktsiisimaksutõusu mõju võib täie jõuga pärale jõuda alles mitme kuu pärast.

Kõige minevama toidukauba hinnatõusu pole üldse karta, väidab Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Evelin Mägioja. Tema sõnul võib nii mõnegi kauba hind hoopis langeda, sest poodide vahel käib vihane hinnavõitlus.

Käibemaksu suurendamisega kaasnev 1,7% hinnatõus rahakotile eriti ei mõju, arvas eile Tallinna ühes toidupoes sisseoste teinud Sten. Pigem muretses ta bensiini kallinemise pärast ja lubas õhtul auto paagi täis tankida.

Ka pensionär Silvia ei pelga hinnatõusulainet. "Ega me nälga ehk sure," arvab ta. Toidu kallinemise hirmus ta eile poest midagi kokku küll ei ostnud. Enda arvates elab Silvia juba niigi kokkuhoidlikult. "Mida mul karta?" küsib eakas naine.

Bensiin kallines ja kallineb veel

Statoil seiskas südaööl 15 minutiks kõik tanklad, et mootorikütuse hinnale uus kõrgem käibemaks kohe otsa panna. Aktsiisitõus tõotab bensiini ja diislikütuse hinda kergitada alles mõne päeva pärast, kui tanklasse uus partii kohale jõuab. Mõlemad maksud kokku teevad kütuseliitri ilmselt terve krooni võrra kallimaks.

Eile pärastlõunal Tallinnas Sadama Statoilis tankinute sõnul jätab bensiinihinnatõus nende rahakotti tuntava augu. "Tulin tankima, et säästa natukenegi," tunnistab Tiia. Maksutõusuga peab ju lihtsalt leppima: "Aga mida teha, kui riigil ei ole raha?"

Tiia üks tuttav olevat enne hinnatõusu ostnud autokütust varuks tervelt kaks 200liitrist vaaditäit. "Inimesed, kellel on sellist varu kuhugi panna, ikka ostavad," arvab ta. "Mina panin ainult paagi täis ja nii see jääb."

Gaas, vesi ja prügivedu samuti kallimaks

"Soomes on veel kallim," lohutab ennast põhjanaabrite juurde sõitma asutav Kalev ja niristab autopaagi triiki täis. Tartust pärit mehe arvates mõjub kütusehinnatõus argielule hoopis rängemalt kui käibemaksu kerkimine, sest kütuse hind upitab suuremaks ka igasuguse kauba veokulu. Samas polevat ta märganud, et tartlased oleksid tanklates usinalt bensiini varunud. "Inimesed vist selle krooni pärast nii hullult ei põe," ütleb Kalev ja meenutab, et veel äsja kiskus liitrihind lausa 19 krooni ligi.

Gaasiaktsiisi mitmekordistamine tähendab kuupmeetri kallinemist 42 sendi võrra, mis toob keskmisele majapidamisele aastas ligi 1000 krooni suurema gaasiarve. Eesti Gaasi väitel peab firma nüüdsest aga gaasi hinna konkurentsiametiga kooskõlastama, mis võib tolle kütuse sügisest hoopis senisest odavamaks muuta.

Tallinna Vesi saadab mõningatele klientidele juba juuniarve uue käibemaksumääraga – neile, kelle arveldusperiood ei lõpe kuu viimasel päeval.

Juba on silmapiiril ka prügiveo kallinemine. Jäätmekäitleja Ragn-Sells on lubanud, et firma teenuste hind esialgu ei muutu, kuid samas taotleb ettevõte käibemaksutõusu tõttu Tallinna keskkonnaametilt õigust suurendada käitlustasu Suur-Sõjamäe jäätmejaamas.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...