19. august 2009

Reisibüroode rõõmud ja mured

Reisi planeerimisel on oluline see, et valitud reis toimuks õigel ajal ja takistusteta. Nii oli meie Hispaania reisi mitmete erinevate muudatuste tõttu küsijaid, et kas reisibüroo ikka veel augustis tegutseb. Tegutses. Sai juu valitud teada-tuntud reisifirma AS Tensi Reisid. Kuigi 8päevane reis muutus 6-päevaseks ja meie reisipaketti hind suurenes 2000 krooni võrra oli siiski reis igat kopkat väärt. Kohmetust valmistas vaid lennujaamade muutus - Tallinna asemel oli selleks Riia lennujaam. Sai seegi tõke ületatud ja liitutud usina reisiseltskonnaga Läti lennujaamas. Meil oli suurepärane giid Heleri Mesila. Alati rõõmsameelne, abivalmis ja hoolitsev. Tõesti meie mõistes töömurdja. Kui Barcelonas ühel korral linnaekskursiooni sabana grupist maha jäime, siis tuli tema meid otsima. Piinlik oli minul, nagu lasteaias. Oli meil siis vaja jääda ammuli suuga neid tantsijaid kargajaid vahtima jääda ja nii see juhtuski. Peaväljakul oli erinevaid tänavaid mitu ja just seal sisekvartalis me ära eksisime. Muul ajal saime siiski hästi hakkama ja ära ei eksinud. Huvitav ja muigamapanev oli siiski asjaolu, et otsisime haisid ja ei osanud selle akvaariumihoonet üles leida. Ka siis käisime abi küsimas Heleri käest. Naljakas küll aga me olime õiges kohas, kuid sissepääse oli selle maja teiselt poolt.
Tahaks teinegi kord sellise giidi jha Tensi reisidega reisida.

Huvitavat lugemist pakkus tänane eesti PÄevaleht:
Kümnendik reisibüroosid on tänavu pillid kotti pannud, 19. august 2009 08:00

Eestis tegutsevast 374 reisiettevõtjast on tänavu peatatud koguni 36 tegevus.Tänavu on majandustegevuse registri (MTR) andmeil tegevuse lõpetanud ligi kümme protsenti Eestis tegutsevatest reisiette­võtjatest.

„Ootamatuid tegevuste lõpetamisi, pankrotte, likvideerimisi on reisiettevõtete seas olnud viimase aasta jooksul päris mitmeid, olgugi et ettevõtetel on olnud olemas tagatised ja tarbijate kaebuseid ei ole tarbijakaitseametisse laekunud,” rääkis tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Viimane selline näide puudutab Embach Toursi – ettevõttel oli tarbijakaitseametis usaldusväärne imago ja tarbijatelt kaebusi ei olnud. „Seega on raske ennustada, milline reisiettevõte võib sattuda järgmisena raskustesse,” tõdes Turetski.
„Arvestades üldist majanduslangust võib oodata turismisektori kahanemist,” ütles Novatoursi tegevjuht Eero Vanaale ja lisas, et möödunud aasta sügisel alanud turu korrastumine nii tšartersektoris kui ka turismibüroode poole pealt jätkub ka sel aastal. „Jah, turg on kindlasti korrastumas,” nõustus eelöelduga ka Estravel AS-i turundus- ja kommunikatsioonijuht Mari-Liis Rüütsalu. „Mitmed nõrgemad turuosalised on tänaseks juba tegevuse lõpetanud, kuid kardetavasti tuleb reisifirmade seas pankrotte veelgi.”

Kasv tuleb, kui SKT tõuseb

Turismisektor hakkab tõus­ma siis, kui SKT kasvab üle nelja protsendi aastas, näitab Vanaale sõnul rahvusvaheline kogemus. „Sel juhul ületab turismisektori kasvutempo üldist majanduskasvu – seda olukorda saime näha Eestis viimase kahe aasta jooksul,” selgitas ta. „Kui aga majandus on ebastabiilne või langeb, toimub ka turismis oluline langus. Uut sektori kasvu võime oodata mitte varem kui 2010. aasta teises pooles.”

Ajakirjanduse kaudu on viimasel ajal tulnud teateid turismifirmadest, kes pole suutnud õigel ajal tasuda firma tegevu­seks vajalikku kindlustustagatist või kellel on tekkinud muid raskusi. Vanaale kinnitusel on tegemist siiski eranditega ja lõviosa turismifirmasid suudab endale võetud kohustusi täita. „Kindlasti tasuks reisihuvilistel enne broneeringu tegemist uurida ettevõtte tausta ja tegevuslubade olemasolu. Sellekohast infot saab nii Eesti turismifirmade liidust kui ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist,” selgitas Vanaale.

Reisibüroode mured
Tegevuse lõpetamiseks on olnud eri põhjused
•• Majandustegevuse registri (MTR) andmeil on tänavu peatatud 36 reisiettevõtja tegevus ja tarbijakaitseameti jutu järgi võib selle tagant leida mitmesuguseid põhjuseid.
•• „Suurim põhjus on see, et paljud reisiettevõtted, kes müüvad üksikuid reisiteenuseid (nt lennupiletite, viisade müük), ei pea olema enam MTR-is registreeritud kui reisiettevõtjad, kuid nad ei ole ennast veel MTR-ist maha võtta lasknud,” rääkis tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.
•• Samuti võib olla põhjuseks see, et ei ole veel kinnitatud
regis­t­reeringu õigsust (sh ei asu nimetatud aadressil). Lisaks on osa reisiettevõtjaid praegust majandusolukorda arvestades tegevuse ajutiselt katkestanud. Turetski sõnul on amet võtnud kõik sellised ettevõtted oma järelevalve alla.
•• MTR-i andmeil puudus eilse seisuga viiel reisiettevõtjal kehtiv kindlustustagatis. Need on Estair OÜ, Medellin Live OÜ, Tuuliko Reisid OÜ, Nordic Star Service OÜ ja Saaremaa Reisibüroo OÜ. Mõni peatab tegevuse, osal on tagatised uuendatud ning nad loodavad edasi tegutseda.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...