3. detsember 2009

3. detsember on puuetega inimeste päev

Täna tähistati puuetega inimeste päeva. Eesti Puuetega Inimeste Koda tähistas päeva Sokos Hotell Viru keskuses. Kohal oli palju rahvast, kuigi alguses tundus, et vähem kui eelmistel aastatel. Rahvusvahelise puuetega inimeste päeva tähistati konverentsiga „Innovatsioon ja barjäärivaba Euroopa“.

Konverentsil jäid kõlama mõtted ja sellised märksõnad nagu innovatsioon vs uutmine, ratastoolis inimesed, tasakaal, kaasamine, võrdsed võimalused. Samuti räägiti ettekannetes kodade ja liitude tegutsemisest projekti põhiselt, äriplaani koostamisest projektide edukal ellu viimisel, hariduse kättesaadavus puuetega lastele ja noortele, töökohtade kohandamisest ja sotsiaalsest võrgustikust.

EPIK: Konverentsil arutatati, kuidas saaks parandada puuetega inimeste igapäevaelu innovaatiliste lahenduste abil ning otsitakse erinevate huvigruppide esindajatega võimalusi ning ideid, kuidas saaks avalikkus puuetega inimeste elukvaliteeti parandavat innovatsiooni toetada.

„Kuigi viimase kahekümne aasta jooksul on märkimisväärselt paranenud puuetega inimeste olukord ning ligipääsetavus Eestis on siiski veel palju vaja teha“ märkis Helve Luik, EPIK juhatuse esimees. Luik lisas: „Tahame, et kogu Eesti rahvas mõistaks paremini puuetega inimeste vajadusi ning seda, miks on oluline tagada kõigile võrdsed võimalused.“ Konverentsil diskuteerisid sotsiaalminister Hanno Pevkur, Riigikogu liige Eiki Nestor, SA Haapsalu NRK juhataja Priit Eelmäe, Tallinna Ülikooli Sotsiaaltöö Instituudi direktor Lauri Leppik, Innovatsiooniaasta 2009 esindaja ning puuetega inimeste ja oragnisatsioonide esindajad. Diskussiooni modereeris Toomas Sepp, Tallinna linnasekretär. Konverentsil autasustati ka kümmet inimest, kes on oma innovaatiliste ideedega või ettevõtmistega parendanud puuetega inimeste olukorda.

Rahvusvahelist puuetega inimeste päeva tähistatakse alates 1992. aastast ÜRO eestvedamisel kogu maailmas juhtimaks tähelepanu puuetega inimeste mõistmisele ning julgustamaks toetama puuetega inimeste väärikuse, õiguste ja heaolu tagamist. Eesti Puuetega Inimeste Koda on katuseorganisatsioon 49 liikmesorganisatsioonile üle Eesti.
http://www.epikoda.ee/index.php?op=4&id=0317

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...