15. märts 2010

Orhideede lummuses


Mul on kodus 2 orhideed (helelilla ja tumelilla) ja töö juures 2 orhideed (valge ja tume lillakaspunane). Kui koju olen toataimed ise ostnud, siis töö juures Tallinna Puuetega Inimeste Kojas on mulle lilli tihti kingitud. See valge orhidee on võimas ja palju silmailu pakkuv. Sain selle kingituseks Termakilt kui pidasime 2008.aastal invatakso 10-dat sünnipäeva. Esimesel korral õitses lill 8 kuud, siis puhkas ja hakkas jälle õitsema just puhkusele minemise ajaks juuli keskpaigas. Kuukimg kaunistas minu aknalauda terve sügise, toimides teraapiana, sest paljud kliendid seisatasid toas ja imetlesid seda orhideed. Ta ongi üks suur ja võimas iludus.

Kena toataim annab tavaliselt märku heast perenaisest. Tegelikkuses on nii, et mõned lilled kasvavad minu käe all hästi aga teised üldse mitte. Lapsepõlves tõi minu kaksikõde oma lilli minu tuppa hoiule ja kui lill kosus, siis viis oma tuppa tagasi. Tavaliselt on suurim viga see, et lilli kiputakse üle kastma, ka külma ilmaga tuba tuulutades olen paarist toalillest lahti saanud. Ka orhidee vaja väetamist ja ümber istutamist ning rutiini - ikka ühes ja samas kohas hoidmist ning poputamist, imetlemist. Lapsepõlves tahtsin minna õppima lillekasvatajaks. Koolivaheajal olime tööl aiandis. Töö- ja pukelaagris veedetud suvi möödus enamuses kapsapõllul rohides. Keskkooli ajal olin tööl Kose aiandis. Mulle meeldis see töö aga peale keskkooli lõpetamist oli mul 1988.aastal pea laiali otsas ning kui mina kutsekooli jõudsin olid suunamiskirjad juba otsa saanud. Ja nii saigi minust Tallinna Soojuses (tolle aegse nimetusega Tallinna Kommunaalsoojusvõrgud) raamatupidaja. Olid ajad...

Toalillede kohta on saadaval palju kirjandust, kuid tavaliselt on need raamatud suured, värviliste piltidega, kallid hinna poolest ja jäävad riiulisse seisma. Lilledega toimetamist on palju kirjas maalehe interneti kodulehel. Paar videot leiab siit. Kuuking (Phalaenopsis) on oma pikaealise õitsemise tõttu üks populaarsemaid orhideesid. Soovitusi kuukinga kastmise, väetamise ja ümberistutamise kohta jagab Hortese tootejuht Lea Mäss.

Igatahes on mul kevadeks lillemuld ja 2 potti ostetud ja võib-olla juba sel nädalal alustan aedniku tööd ja vastu saan lillede lummuse.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...