8. mai 2012

Aprillikuu Mustamäe sotsiaalkomisjonis


23.aprillil toimus Mustamäe Halduskogu sotsiaalkomisjoni koosolek, mille teemaks oli võlanõustamine Mustamäe linnaosas. Meile rääkis sellest Katri Heinjärv ja kuulsime, et võlanõustamise eesmärgiks on aidata rahalistesse raskustesse sattunud inimesi ja ennetada võlgade tekkimist. Teenus ei koosne rahalise abi andmisest ega võlgnike kaitsest, vaid on töö inimestega. Mustamäe Linnaosa Valitsuses tegeleme klientidega, kellele pakume esmatasandi võlanõustamist. Näiteks pöördub inimene sotsiaalhoolekande osakonda, kui tal on pangaarved arestitud, arvestatakse toimetulekutoetust ja siis selgitame inimesele, mida ta tegema peab, et saaks oma toetuse pangakontolt kätte ja pangaarve vabaks saab. Kui inimesel on rohkem laene, siis suuname ta Tallinna Sotsiaaltöö Keskusesse, kus võlanõustaja tegeleb temaga põhjalikumalt, aitab firmadega ühendust võtta ja vastata kohtule. Mark Levin küsis kas inimesed tulevad üksi või koos perega ja saime teada, et vene keelt kõnelevad inimesed tulevad koos perega aga eesti keelt kõnelevad inimesed tulevad üksinda ja nii võib kujuneda olukord, kus poeg võtab laenu ja vanemad ei teagi tema rahalistest probleemidest. Kui tuleb koos perega, siis pere teab millega tegu. Ideaalis on perega töö parem ja inimene peab tulema vabatahtlikult. Tallinna Vaimse Tervise Keskus suunab inimese meile koos tegevjuhendajaga.
Mina tundsin hguvi, et kui palju on neid inimesi, kes vastuvõtule tulevad ja Katri vastas, et keskmiselt pöördub meie poole 10 korda kuus. Rohkem pöörduvad siis kui on pangavõlad, raskusi laenude tasumisega. Kohtutäiturid panevad korterid oksjonile võlgade katteks ja siis pöörduvad inimesed, kui korterid on müügis ja jäävad kodutuks. Kohtutäituril on õigus korter alghinnaga maha müüa, kui korter on 3. korda enampakkumisel. Juhataja asetäitja Maarika Lillemäe tõi näitena, et kui korter on juba müügis, siis on raske aidata ja jääb üle ainult Kauge tn 4 varjupaik või otsitakse koht, kus saab edasi elada, üürida elamispind või elada tuttavate juures. Võlanõustaja tõdes, et pakkuda saab võlanõustamist aga raske on kodututele abi pakkuda. Psüühiliste häiretega inimestel ei ole võrgustikku. Sotsiaalmajutusüksustes  ja sotsiaalkorteritel on pikad järjekorrad. Küsisin, et kas on ka lastega peresid ja selgus, et oli juhtum, kus lastekaitse oli pikalt perega tegelenud ja abistanud, kuid BIGist võetud laen kasvas 1200 eurole ja selle laenuvõla katteks müüdi korter ära. Nüüd see pere üürib korterimüügist saadud raha jäägist korterit. Sotsiaalmajutusüksuses ei ole lastega peredele järjekorda ja abivajajad saavad koheselt abi. Naistele vabu kohti ei ole ja palju on naistel alkoholiprobleeme. Mark Levin küsis, et kas on ka hasartmängu mängijaid teie poole pöördunud ja selgus, et noorte meeste puhul pöörduvad emad, kelle pojad on SMS-laene võtnud, sest laenude intressid on kuni 93% aastas. Oleme püüdnud rääkida, et tooge pojad siia ja me tegeleme nendega, sest sellest üksi ei aita. Kui emad võlad ära maksavad ja siis põhjustajad ehk pojad võtavad uued laenud, sest see hasartmängimine on haigus. 

Võlanõustamise põhjusteks on: 1) trahvid – piletita sõit, 2) kiirlaenud, 3) tarbijalaenud (pank, BIG), 4) eluasemelaen. On olukordi, kus korter on müüdud aga võlajääk on suur. Küsisime, et kas see töö annab kasu ja Katri Heinjärv arvas, et annab küll, kuigi ega meile eriti tagasisidet ei anta. Töö on vajalik ja võlanõustamise klientidelt saame tagasisidet. Mina küsisin, et kas on ka selliseid kliente, kes korduvalt võlanõustaja poole pöörduvad ja ilmnes, et raskusi on lastekodust elluastuvate noortega ja kinnipidamiskohast vabanenutega. Praegu pakuvad laenuandjad selliseid võlgade tagasi maksmise graafikuid, millele mina ei soovita alla kirjutada. Soovitan töökohta, kui alkoholiprobleemide korral lõpetatakse tuiisikuteenuse osutamine. Mark Levin tahtis teada, et kas olukord on paranenud ja slegus, et eriti ei ole, tagajärjed on käes, sest järjekord võlanõustamisele on 2 nädalat. Võlgnikega on keeruline suhelda, kui nad ei ole koostöövalmis. Mina rääkisin oma kogemusi politsei infotunnis aprillis, kus politseitöötajad rääkisid alaealiste trahvidest ja öeldi välja mõte, et kui alaealine jääb vahele suitsetamisega korduvalt, siis vanem ei pea neid trahve ära maksma, vaid sel juhul lähevad need trahvid kohtutäituri kätte ja kui nooruk ükskord tööle läheb, siis asub ise neid trahve tagasi maksma. Selgus, et inimestel on liiga sured ootused võlanõustamiseteenuse osas, sest sotsiaalhoolekande osakonda pöördus üks meesterahvas, kes käib tööl, saab palka, kuid sellest ei piisa korteriüürimiseks. Ta soovis saada elamispinda ja kui ma soovitasin varjupaika, siis sai inimene pahaseks. Ta lootis, et saab linnalt korteri aga ei nõustunud elama kodutute varjupaigas mitmekesi toas. Võlanõustamine toimub tööpäeviti (ka õhtuti) ja laupäeviti aadressil Kauge 4, kuhu pääsevad ka liikumispuudega inimesed, samuti Tuulemaa 6 ja Akadeemia tee 34 kabinetis 105. Elu näitab, et Mustamäe inimesed eelistavad võlanõustamisele minna Akadeemia teele, kus töötab võlanõustaja Heete Simm.Rohkem võlanõustamisest leiad siit.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...