9. mai 2013

Mis tagaks väärika elu vanadekodus?

Ongi nii, et pensin peaks tagama ja midagi peaks alles ka jääma aga praegu on nii, et vaja on üle 3 pensioni ja kui seda pole võtta, siis võetakse lastelt, kui neid on ja neil on maksta hooldekodu koha eest... Tegelikkuses on pension väike, korterit raske müüa, hooldajaid vähe, palgad madalad ja hooldekogu kulud suured. Peaks olema nii, et hooldekodu kohamaksumus oleks 1/3 pensionist ja ülejäänud kulu kataks riik. Praegu võetakse penisonist tulumaksu aga mis tulu see väljateenitud vanaduspension ikka on. Panen siia Poska maja väärikate vanadaamide arvamusloo Epp-Mare Kukemelkilt 8.05.2013a. Delffist:


Tallinnas Kadriorus Poska tänaval vanurite eneseabi- ja nõustamisühingus koos käivad pensionärid leiavad, et nende tänased kodud ja korterid on nii odavad, et nende rendist või müügist saadav tulu ei kataks vajadusel hooldusasutuse tasu, nagu pakkus välja sotsiaalminister Taavi Rõivas. „Meil on nii viletsad ja odavad korterid, et need ei maksa midagi,“ tõdesid õmblusringis koos käivad prouad, kellest üks lisas, et eriti veel siis, kui müügiga on kiire, ei saaks nende eest ka suurt raha, millest hooldusasutuse kulusid katta.  

„Ega see korterimüük või rent hoolt vajavate inimeste probleemi lahenda,“ tõdesid eakas naised. Samas nad möönsid, et mõnele inimesele võib sellest siiski abi olla. „Üldiselt ei ole meil aga mingit vara, mis tagaks väärika elu vanadekodus.“ Veel ühe probleemina hooldekodude juures tõid naised välja, et hooldajatest on suur puudus ja kui praegu veel olekski hooldajad tööle võimalik saada, siis mõne aja pärast peaks neid Eestisse tooma piiri tagant. Pakuti, et lääneriikide eeskujul võiks hooldajaid tuua sisse Indoneesiast või Filipiinidelt, sest seal on lahked inimesed. 

Riigi maksupoliitika on vale
Kadriorus Poska tänava vanurite eneseabi- ja nõustamisühingu õmblusringi juhendaja Viive Ivarineni sõnul ei võimaldagi riigi maksupoliitika  kõigi muude tegematajätmiste kõrvalt oma eakate eest hoolitseda. „Tulumaksu vähendamine ei too kasu kellelegi, parem pangu seda juurde,“ ütles naine ja viitas ka oma tütrele, kellega ta on sama meelt. Kui tulumaksu vähendamisest saavad võitu suurema sissetulekuga inimesed, siis madalapalgalised võidavad sellest väga vähe. Lahendusena pakkus proua, et tõsta tuleb hoopis tulumaksuvaba miinimumi, mis aitaks just madalapalgalisi. „Praegu ikka soositakse neid, kelle on, aga mitte neid, kelle ei ole,“ lausus ta. „Tõstetakse veel käibemaksu ja aktsiisi. Kus see riik saabki siis püsida? Sellepärast kõik siit ära lähevadki.“ Delfi toimetuse palvel arutasid inimväärse vananemise ja eakate hoolduse teemadel Vanurite Eneseabi- ja Nõustamisühingu õmblusringi naised Astrid Talumäe, Helju Kukk, Heljo Tõkke, Leili Adams, Elve Luhaäär, Viive Ivarinen, Aino Tähemaa ja Virve Lillevars.


Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...