17. juuni 2015

Hea teada: Et kliimaseade ei teeks sind haigeks

Vahel on külm, siis jälle ajab nina sügelema või aevastama. Samas on värske õhk palju parem, kui kliimaseade ruumis. Uues autos on küll asendamatu abimees, eriti veel palavas kliimas ja toob mõnusat jahutust. Olen lennu- ja bussireisidel alati fliisi või sooja salli kaasa võtnud, sest kurk võib sellest tuulest kergesti haigeks jääda.  Järgnev pakub huvitavat lugemist 25. mai 2015 artiklist

Viis nõuannet, et kliimaseade ei teeks sind haigeks


Kliimaseadmed on palavatel päevadel ruumides asendamatud abimehed, kuid nende kasutamine võib teha tervisele karuteene.
Et kliimaseadmed ei muutuks tervisele kahjulikuks, peavad need olema korralikult hooldatud ja puhastatud. Huffington Post toob välja viis levinuimat häda, mida kliimaseadmete kasutamine võib tekitada ning annab soovitusi nende ennetamiseks.
1. Hingamisraskused. Kui kliimaseadmed pole korralikult puhastatud ja filtrid on ummistunud, on see soodne kasvulava kõikvõimalikele bakteritele ja hallitustele. Need mikroorganismid satuvad õhu kaudu hingamisteedesse ja hädad ongi käes, muuhulgas võib selline asi põhjustada potentsiaalselt eluohtlikku nakkuslikku kopsupõletikku. Selle ennetamiseks puhasta kliimaseadet regulaarselt ning vaheta filtrit iga kolme kuu tagant.
2. Väsimus, peavalu ja üldine halb enesetunne. Paljud inimesed kurdavad pärast tööpäeva, et tunnevad end rohkem väsinud kui tavaliselt, nende pea valutab ja üldises mõttes on halb enesetunne. Nad leiavad ka, et kliimaseadmega hoonest lahkudes probleemid lahenevad. Seda nimetatakse haige hoone sündroomiks", mis võib olla kliimaseadmete põhjustatud. 2004. aastal avaldatud uuring kinnitas, et kliimaseadmetega bürooruumides töötavad inimesed olid rohkem haiged kui ilma kliimaseadmeteta ruumides töötavad inimesed. Selle kõige vältimiseks hoia kliimaseadme temperatuur sellisena, et sul ei oleks külmavärinaid ning käi regulaarselt end värske õhu käes turgutamas.
3. Sagedasemad viirushaigused. Kliimaseadmed ei pruugi tuua värsket õhku, kuna panevad toas ringlema vana õhu. See tähendab, et hallitus, tolm, allergeenid, viirused ja nakkused ei kao toast kuhugi ning inimesed on sagedamini haiged. Selle vältimiseks kontrollige üle, kas kliimaseade töötab korralikult ning vajadusel õhuta tuba.
4. Naha kuivamine. Veetes rohkem aega konditsioneeritud keskkonnas, viib kuiv ja külm õhk nahalt niiskuse. Samuti võivad kannatada juuksed. Ainus võimalus on naha turgutamiseks seda korralikult kreemitada
5. Sagedasemad üldised haigestumised. Uuringute andmeil külastavad rohkem aega kliimaseadmetega keskkondades veetvad inimesed rohkem ka arste. Kõige sagedamini kurdavad nad nina-kõrva-kurgu probleeme, hingamisprobleeme ning nahahädasid. Konditsioneeritud keskkonnas töötavad inimesed on sagedamini ka haiguslehel. Selle vältimiseks hoolda korralikult kliimaseadet ning hoia ka puhtust ka igal pool mujal.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...