9. oktoober 2013

Meie valimisdebatist ja lubadustest ning invatakso teenuse vajadusest

Teisipäeval, 8. oktoobril 2013 toimus Tallinna Puuetega Inimeste Tegevuskeskuses (Endla 59) meil valimiste debatt. Debati eesmärk oli välja selgitada, mida kavatsevad Tallinnas kandideerivad poliitikud teha pealinna puuetega inimeste ja nende hooldajate olukorra parandamiseks järgmisel neljal aastal. Debatil osalesid (pildil vasakult paremale) Riina Solman (Isamaa ja Res Publica Liit), Andrei Hvostov (Valimisliit Vaba Tallinna Kodanik), Merike Martinson (Keskerakond),  Ants Leemets (Reformierakond), Kadi Pärnits (Sotsiaaldemokraadid), Aleksander Laane (Valimisliit Tallinna Rohelised) ja Hannes Nagel (Konservatiivne Rahvaerakond). Debatti modereeris Peep Ehasalu.

Räägiti paljudest valdkondadest aga mulle isiklikult meeldisid naiskandidaadid, sest nende sõnavõtud olid praktilisemad, asjalikumad ja sisukamad, kuid mõnedest meestest jäi minul mulje, et nad olid agresiivsemad ja ründajasid abilinnapea Merike Martinsoni. Räägiti kõigest sellest, mis puuetega inimestele tähtsad on - võrdsed võimalused, inimõigused, väärikus, ellu jäämine hooldajana, sotsiaalteenused, teenuste kättesaadavus, sh invatakso limiidi suurendamine 2 kordseks, kuna tasuta ühistransport pole paljud suutelised kasutama, tööhõive, informeerimisest koheselt. Samuti räägiti sellest, mis on ära tehtud ja seda oli palju ning ka sellest mida võiks teha veelgi paremini, kaasates puuetega inimesi, tööandjaid, kogukonda, riiki. Ainuke probleem oli see, et kõik see, mida meie soovisime küsida suurtelt poliitikutelt jäi küsimata. Aga kunagi pole veel hilja seda teha.

Invataksost - invatakso vajadust puuetega inimestele ei saa hinnata mitte enda isiklikest vajadustest, vaid ikka iga inimese individuaalsetest vajadustest. Sina kõnnid, ei käi tööl aga meil on inimesi, kes ei saa oma toast välja, vajavad abistamist treppidel liikumisel, soovivad minna kooli, tööle, poodi või arsti juurde. Kui ikka ühistranspordipeatuseni liikuda ei suuda, siis on invatakso abiks. Ma arvan, et on palju inimesi, kellel jääb tasuta ühistrnasport kättesaamatuks, sest ümberistumised on kohutvalt pkad ootamised, ajakulu tööle jõudmisel võtab üle tunni. Kui pead hommikul enne 7 ratastooli istuma ja 12 tundi hilej sealt tõused, siis see on tervetele inimestele ränkraske katsumus, rääkimata liikumispuudega inimestest. Kui on ligipääsetav transport, siis seda ka kasutatakse, kui on isiklik auto, siis sellega sõitmist ei saa keelata, sest ka tavalised inimesed kasutavad autot. Paljudele on auto abivahendiks, et ringi liikuda ja aktiivne olla. Rohkem hoolivust ja mõistmist. 


Kellel ei olnud võimalik eile, 8. oktoobril toimunud Tallinna Puuetega Inimeste Koja poolt korraldatud valimisdebatil osaleda, siis on Tauno poolt lindistatud failist võimalik seda mugavalt enda poolt valitud ajal ja kohas järelkuulata:
http://www.tallinnakoda.ee/audio/TPIK_valimisdebatt_08102013.mp3

Faili formaat: mp3, faili suurus: 101 MB, faili pikkus: 1:50:56

Pildid Arkolt ja Tiialt.









Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...