2. märts 2015

Riigikogu valimised said läbi ja jõudu tööle valitud riigikogu liikmetele!

Tänan kõiki toetajad, kõiki vabatahtlikke ja erakonnaliikmeid, kaaskandideerijaid teistest erakondadest ja kõiki inimesi, kes mind toetasid, minu kandideerimist aitasid ja mulle abiks olid. Tänan teid 78 inimest, kes minu poolt hääletasid ja mind usaldasid, kuigi konkurents oli tihe. Riigikokku ma ei saanud aga inimeste jaoks olen ikka olemas. Aitäh!

Selle aasta algusesse jäi mitmeid koosviibimisi, kohtumisi valijatega, ukselt uksele käimist, töökohas ja telgituuridel sisukaid vestluseid inimestega, arutletud erinevatel elulistel teemadel. Paljud erakonnad lubasid inimeste jaoks alates lastest ja lõpetades eakatega. Lisaks oli uudne see, et juurde tuli paar erakonda ning kõik olid valmis Eesti inimestele midagi pakkuma. On teada, et paljud inimesed on harjunud valima kindlat kandidaati või erakonda, lisaks on poolt ja vastu hääletamised ning uued valijad, kes esmakordselt valima tulid. Seda kõike näitas kõrge valimisaktiivsus 64,2%. Valija on vaba omas valikutes ja nii see häälesaak selgubki peale valimisi. Seda valimistulemust mõjutavad nii erakoondade teod, saavutused, kampaania, reklaamid, negatiivsed muljed, ebapopulaarsed otsused või teod jne. Mina isiklikult panustasin sel korral, oma kuuendatel valimistel, riigikogu valimiskampaaniasse rohkem oma aega, energiat, raha, sõprade, erakonnakaaslaste ja tuttavate abi, mille eest olen neile tänulik. Eks nüüd peagi selgub mis saab, sest 40% on korduvaid riigikogu liikmeid aga 60% on uued tulijad. Valimistulemustega saab tutvuda siit.   
Mandaatide jagunemise viisist saad ülevaate siit

Tiina Kangro püstitas küsimuse FBs: Siin veel üks tagasipeegeldus äsjastele valimistele. Seekord kandideeris erinevates erakondades 9 inimest, kes läksid valimistele puuetega inimeste ja omastehooldajate esindajatena. Nad said valijatelt kokku 3285 häält - see on umbes poole isikumandaadi jagu.
Lisaks minu 1669 häälele andsid valijad meie esindajatele hääli järgmiselt:
Monika Haukanõmm - 450 häält
Silja Suija - 390 häält
Tiia Sihver - 233 häält
Külli Urb - 176 häält
Tiit Papp´- 144 häält
Sülvi Sarapuu - 87 häält
Tiia Tiik - 78 häält
Iivi Kallaste - 58 häält
(Kokku: 3285)

Puuetega + töövõimetusega inimesi on Eestis kokku 200 000. Kui igaühel on ka üks perekonnaliige /abistaja (ja kui lapsed ja teovõimetud maha arvata), siis on see kokku ligi 380 000 inimest. See on 42% valijatest. Kui mõnel puudega inimesel on kaks lähedast, siis on protsent veel kõrgem. Aga puuetega inimeste /omastehooldajate huve esindama minevatele kandidaatidele andsid valijad kokku vaid 0,5% oma häältest.
/ Samas, kui töövõimereformi läbi surunud poliitikud kogusid võidukalt hääli lausa kordades rohkem: Urmas Kruuse (5 960), Helmen Kütt (3 816), Taavi Rõivas (15 882), Jürgen Ligi (6 758), Eiki Nestor (3 744) jne /

Mida siit järeldada? 
1) Elu on puuetega inimestel niigi hea.
2) Praegusedki poliitikud on piisavad head puuetega inimeste eest seisma.
3) Oma esindajaid lihtsalt ei usaldata.Võõras, isegi kui ta vahel alt veab, on usutavam.
4) Puue ja sellega seonduv on endiselt nii suur tabu, et sellega seotust ei tunnistada isegi kardinate taga
5) ...

Või kuidas teile tundub...?

Kirjutan kommentaari küsimusele kuidas tundub. Kuna mulle tuli teade, et olen pildil märgistatud, siis pean selgitama, et sellel aktsioonil ma ei osalenud ja mind ei saagi olla sellel pildil. Küll osalesin aastatagustel väljaastumistel Riigikogu ees. Koostööga saab rohkem teha kui teerulliga ülesõites. Vägivald sünnitab vägivalda, vastandumine ehmatab inimesi ja teiste osapoolte kangutamine pigem ajab valijad segadusse. Mul on Monika tubli tulemuse üle hea meel. Äkki võiks vähem kritiseerida. Valijad on rääkinud ja elu läheb edasi. Kindlasti ei ole ükski erakond võimeline kogu valimisprogrammi 4 aastaga ellu viima. Edu meile kõigile. Varem oleme sinuga ja Puutepunkti saatega aastaid koostööd teinud. Mina olen sotsiaalvaldkonnas olnud puudega inimesena 45 aastat ja sotsiaaltöötajana nn rohujuure tasandil 15 aastat. See oli minu isiklik arvamus ja andsin teada, et olen ka edaspidi koostööks valmis ja inimeste jaoks olemas.
Foto on SDElt. 

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...