25. aprill 2009

Seisan ma mäel, Mustamäel!

Meil siin päike ja päris soe. Rene läheb Taaviga Piritale rulluisutama ja jalgrattaga sõitma, õige liikumine on kasulik. Imre ei tea veel, mis teeb. Käpakesed spordivad arvutiklaviatuuril mängudes ja msnis. Mul veel plaane pole, äkki helistan Liiale ja Reinule või Merlele. Tahaks minna loodusesse, kuid pole ei rattaid, sind ega autojuhti. Kuigi mul on auto, sinine iludus maja ees. Aga juhilube pole. Urrr. Niisama nokin, ega jah ma su autorooli kedagi teist peale sinu siin praegu ei usaldaks, võid sellepärast rahulik olla.

Täna siis reisid mägedesse. Laula siis seda vana ja ammust lauluviisi: "Seisan ma mäel.." Tahaks rohkem pilte teha, kuigi jah sinu kiituseks peab ütlema, et oled juba õppinud fotoaparaati kasutama. Osaliselt on see Tallinna vanalinn ja Saksamaa punaste katustega majkesed sarnasedki, sest oli siin mitmeid sajandeid tagasigi rohkem lääne (eriti saksamaa) mõjutusi ja majad on vägevad ja püsivad siiani püsti. Ilsad on need sinu pildid ja tundub, et sinu söögiisugi on hea.

Nüüd siis tänasest päevast, ksu Eestimaal kirjutatakse lõpukirejandit.
Hoian kirjutajatele pöialt. Huvi tekitamiseks saadan sullegi kirjanditeemad, sest tean, et sa internetti nii vähe saad. Tore oli eile hilisõhul ka msnis suhelda. Siis ei tundugi need vajamaad nii kauged ja ootsuaeg nii pikk. Ootan edasi, pool aega on möödas ja pool on veel ees päevani, kui saabud. Anna siis kellaaeg aegsasti teada. Tean lipukeste ja nelki-tulpidega tervitama tulla.

Kirjanditeemad on päris nokitavad ja kirjutamist väärt nii mõnigi teema. Millise oleksid valinud sina? Täna kirjutab koolides lõpukirjandeid ligi 13 000 noort, esmakordselt on eesti ja vene keelt kõnelevatel õpilastel ühised kirjanditeemad. Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas kutsus raadiopöördumises noori jätkama pärast lõpueksameid kindlasti haridusteed ning jääma Eestisse. "Jääge Eestisse, see kindlustab eestikeelse kõrgkooliruumi püsimise," ütles ta. "Välismaa ülikoolides jõuate end täiendada ka hiljem."
Tänavused kirjanditeemad on järgmised:
1. Uue sajandi väljakutsed.
2. Valgus ja varjud inimhinges.
3. „Inimese elu on lõpetamata jääv kool." (Gottfried Keller)
4. Nüüdisaja kirjandus - looming või äri.
5. Loodus ei andesta vigu.
6. Ajakirjandus - vabadus ja vastutus.
7. Mille poole püüdlevad tänapäeva noored?
8. Kunst meenutab meile igavesi väärtusi.
9. „Sündmused muudavad inimest." (Alexandre Dumas)
10. Pikk tee endani.

Kui koju tuled, siis arutleme nendel kirjanditeemadel pikemalt. Mulle meelddivad teemad 2, 4, 5, 6 ja 9. Päris head on. Ilusat reisi Alpidesse ja Müncheni olümpiakülla. Tean, et seal on hea, kus meid ei ole. Ära jäta võimausi kasutamata, sest pärast võib olla liiga hilja.

Tiia

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...