3. jaanuar 2011

Eurodele üleminek on harjumatu

Elks võtab aega ja eriti harjumatu on maksta esimesi euromakseid. Mina tegin oma esimese euroostu Eesti Energiast ja maksin oma elektriarve eurodes. Väike arve oli võrreldes kroonidega. Nüüd on see siis tehtud ja aeg võtta kasutusele eurostardipakett.

Raepress teatas täna järgmist:

Linn kutsub inimesi üles kontrollima oma tarbimiskäitumist

Täna koos olnud Tallinna eurole ülemineku töörühma laiendatud koosseis arutas võimalikke probleeme, mis võivad tallinlastel ette tulla euroraha käibele tulemise esimese kuuga.

Abilinnapea Taavi Aasa sõnul on eurod küll turvaliselt jõudnud pankadesse ja sularahaautomaatidesse, aga edaspidi tuleb inimesi üles kutsuda tähelepanelikkusele uue raha kasutamisel. „Esialgne eufooria väikestest numbritest hinnasiltidel võib valusalt juba kuu lõpus kätte maksta, kui ei osata oma kulutusi täpselt planeerida ja raha otsas. Mitte ainult hinnad, vaid ka sissetulek tuleb jagada 15, 6466-ga. Nii näiteks muutub 4500 kroonine keskmine pension ligi 300-ks euroks. Seega ei saa päevas kulutada rohkem kui umbes 10 eurot. Sellise summa võib poes kontrollimatult ostes väga ruttu täis saada. Vähetähtis pole ka uue raha kasutamisega seotud turvalisus,“ ütles Aas, vihjates võimalikele ohtudele sularaha omamisega. „Kindlasti tasub esialgu kauplustes ja teenindusettevõtetes ka rohkem aega varuda.“

Nõupidamisel tõsteti esile viis olulist punkti, millele linnavalitsus soovitab tallinlastel uues rahaolukorras kohe algusest peale tõsiselt tähelepanu pöörata.

1) Linn kutsub üles inimesi kohe esimestest päevadest alates oma tarbimiskäitumist kontrollima, et mitte sattuda eufooriasse väikestest numbritest hinnasiltidel – selleks on kindlaim viis esialgu vähem osta ja piirduda vaid esmavajalike kaupadega. Rahaautomaadi juurde minnes võtku eakamad inimesed kindlasti abistav tuttav kaasa.

2) Sotsiaaltöötajatele saadetakse ringkiri, milles veelkord rõhutatakse vajadust, et nad võimalikult täpselt seletaksid hoolealustele krooni ja euro vahekorda ja sellest tulenevaid küsimusi.

3) Tänasest algavad tarbijakaitse reidid, kus kontrollitakse, et inimesi ei petetaks, et hindasid ei ümardataks üles poole ja kas ausa hinnastamise kokkuleppega liitujad on sellest ka kinni pidanud. Kõikidel hinnasiltidel peab vähemalt pool aastat olema märgitud lisaks eurohinnale ka krooni hind.

4) Linnaosade valitsuste sotsiaalhoolekande osakonnad on valmis esimese eurokuu viimasel nädalal korraldama tasuta toitlustamist hättasattunuile, kes on valearvestuste tõttu kulutanud raha ja ei jätku vahendeid toidu ostmiseks.

5) Kutsume üles inimesi kasutama ainult ametlikke rahavahetuskohtasid, milleks on pangad ja postkontorid.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...