20. jaanuar 2011

Täna testisime Nõmme polikliinikut

Nõmme linnaosa Valitsus kutsus Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidust Auli Lõokest, Tallinna Liikumispuudega Inimeste Ühingust Arko Voolu ja Tallinna Puuetega Inimeste Kojast Tiia Tiiki tutvuma Nõmme polikliinikuga nüüd, kui remont on praktiliselt valmis ja maja avamiseni on jäänud kuu aega. Arko tegi ettevalmistusi, võttis loodi kaasa ja küsis pildi tegemiseks luba. Sõitsime kohale ja seiklesime ühesuunalistel tänavatel. Jõudsime kohale õigeks ajaks. Mina olin abistajaks ja fotograafiks. Tutvusin ka majaga ja see on tõepoolest ilus vana maja aga uues kuues.

Kui lootsime näha ehitajaid ja linnavalitsuse ametnikke, siis pidime eksima, sest kahal oli suur esindus: alustades abilinnapea Merike Martinsonist ja Nõmme linnaosa vanemast Rainer Vakrast ja lõpetades Tallinn-TV ja TV3-ga. Peale auto parkimist Jaama 11 maja ette algas kaamerameeste sagimine, sest neile valmistas üllatust, et ratastoolis inimene Arko ise kohale sõidab ja hoonet testima hakkab.Nõmme linnaosa vanem hr Vakra tuli pani käe pihku ja tervitas, sest oleme vanad tuttavad Nõmme turu testimise ajast. Seda eelkõige sellepärast, et enne ümberehitustöid käisid projekteerijad kooskõlastamas oma projekti ja said kaasa märgukirja, mida oleks vaja teha, et polikliinik saaks ligipääsetavam ka kõige väetimate ja nõrgemate jaoks. Kui tavaliselt meenub inimestele ratastool, siis tegelikkuses on sihtgrupp laiem, on emad lastekärude ja vankritega, on eakad kepiga või karkude, tugiraamiga ja on lihtsalt põdurad või traumajärgsed, kellel jõudu vähe ja jaksu treppidest liikumiseks vähe.

Kohapeal selgus, et probleem oli juba autost väljumisel, sest maja ääres, kõnniteel olid mingid jääkobakad või kivitükid ees, mis tõttu liikus Arko ratastooliga auto tagant mööda sõiduteed hoone ette. Maja peasissekäigu tõus oli kõrgem kui lubatud ja parandused sisse viimata, seda kinnitas ka mõõtmine loodiga, mis näitas kõnnitee poolt 11% ja vahetult enne uksi 12,5% (norm ehitusmääruses on 4 - 8%, erijuhtudel nt vanades hoonetes maksimaalselt 10%). Isegi Arko kangutas käsipuud, millest üles ennast tõukas ja tema on teadagi meil tugev ratastoolimees.

Hea oli see, et oli fotosilmaga avanevad automaatuksed, ka hoones sees oli ilus ja normaalne vaba liikumine. Isegi lift oli sees ja see on hea ja nõuetele vastav. Arko polnud ka kiidusõnadega kitsi ning kiitis ehitajaid, spetsiaalselt ust lukustava pööratava käepideme eest. Puudusena tõi välja käsipuu, millest ust seestpoolt kinni tõmmata. Ehitustöö eest vastutaja lubas selle paigaldada. Nüüd on vaid märgistada 3 invakohta maja ees ja sisustada ruumid ja pääsevadki patsiendid ja arstid, õed ja muu personaal tööle remonditud ja korras ruumidesse. Lõpetuseks saab öelda, et meid lubati kuu aja pärast ka avamisele kutsuda. Kindlasti läheme kohale.
TV3 tegi saatesse ka videojupi, mis on hea ja asjalik. Vaata siit.
Vaata lisaks:
Nõmme tervisekeskus sai liikumispuuetega inimestelt kiita
ja ajalehes Nõmme Sõnumid Nõmme tervisekeskus sai liikumispuuetega inimestelt kiita

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...