28. jaanuar 2010

Rongaisad peagi häbiposti!

Tänases Õhtulehes jälle see sotsiaalne teema alimentide-elatisraha maksmise kohta. Olles isegi selle teemaga aastaid tegelenud leian, et nende lapse mittekasvatavate ja ka raha maksmisest kõrvale hoidjatega peavad kohtutäiturid rohkem tegelema. Omal ajal suhtlesin kohtutäituriga sageli ja tekkis mulgi küsimus, et kui inimene väidab, et on töötu, kuid tema lai elu ja tööotsad piiri taga, siis saaks Eesti riik midagi ette võtta. Ja võttiski, muudeti seadust, mille alusel saab politsei kaudu nõuda kriminaalasja algatamist. Kui muu ei aitanud, tegin seda minagi. Aega läks ligi 2 aastat aga suure võidu ma sain ja sellest ajast peale oli 6 kuud tingimisi piisabvalt suur ja raske kohtuotsus, mis sundis isa pingutama, et oma 2 lapsele see 1500 krooni tasuda. Kahjuks on vildakas see, et kui isa kulutab lastele elatisraha ja maksab emale, laste ülalpidamiseks, siis on see äkki ema tulu ja nii maksan igal aastal tulumaksu laste nn söögiraha pealt.

Paraku ei räägita sellest üldse, et maksmata alimentide võlg ei aegu ja seda 109 000 krooni saab meiegi lapsevanem maksta veel aastaid. Nüüd juba saab märtsis vanem poeg 18 ja siis saab järgi nende aastate isalt saamata raha.

Uudis ise selline:
Varsti rongavanemad kõik avalikult internetis näha! http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=364340

Alimentide maksmisest kõrvale hiilinutel pole enam pääsu, sest justiitsministeerium lõi avaliku veebilehe nende emade-isade kohta, kes on seni keeldunud elatusraha maksmast."Kus ma elanud olen, et ma sellest võimalusest midagi ei tea," üllatus Tallinnas elav üksikema Katrin Sibul, kui võlgnike nimekirjast kuulis. Üksi kaheksa-aastast tütart kasvatav Sibul peab võimalust tänuväärseks ning ütles, et laseb kohtutäituril ka oma lapse isa nime, kes lapsele võlgu üle 100 000 krooni, sinna üles riputada, vahendab Postimees.

"Jõuab endale osta üle kahemiljonilise maja, aga lapsele raha maksta ei jõua," kurvastas Sibul. Ta lisas, et kindlasti aitab avalik nimekiri paljudel lapsevanematel alimentide eest võlgu jäädud raha kätte saada. Justiitsministeeriumi asekantsleri Marko Aaviku sõnul ongi üks nimekirja ülesriputamise eesmärke, et see motiveeriks inimesi oma võlga tasuma.

Praegu on kohtutäituritel käsil üle 4700 juhtumi, kus isa või ema ei maksa teisele vanemale lapse eest elatusraha. Lastele võlgu jäädud raha on kokku üle 43 miljoni krooni.

6 kommentaari:

Asjadest ütles ...

Kas need emad pannakse ka häbiposti, kes takistavad isadel lastega kohtumast?

Anonüümne ütles ...

Kas lehe aadress on ka teada?

ReelikaTambet ütles ...

Tere.Aga mida teha siis,kui pole ei 2 millist maja,pole millist mersut,kõik vähegi rahalist väärtust omav on jäänud vanasse ellu,kohtutäitur on elatisvõla pärast arve arestinud,poolt miinimumigi ei saa kätte ja võlg on 60 tuhat,mis kasvab kui lumelaviin-tööd ka pole.Igatahes endale soovin HÕISSA elagu eesti mahajäetud naised.Aga lastest on kahju,elu eestis on selline...

Anonüümne ütles ...

jahh... lehe aadress???

Tiia Tiik ütles ...

Kui isad tööta ja lapsed olemas, siis ongi vajalik riigi tugi elatistraha abil. Ka seda saab seaduslikult reguleerida, kui emad ei luba isadel oma lastega kohtuda. Tavaliselt näitab elu, et paljud isad ei soovigi kohtuda oma eelmise elu lastega. Minu lapsed kohtuvad oma isaga tõenäoliselt vanavanemate pool olles.

Leht on: http://www.just.ee/48573

Anonüümne ütles ...

Mind huvitab ka selline asi,kas enne uuritakse ka inimese tausta,keda süüdistatakse???? Kõik on kohe teisi valmis halvustama aga kedagi ei huvita,mis tegelikult põhjus on. Äkki on laps ähvarduste ,pettustega käest ära võetud ja teise maailma otsa mindud ja abiellutud uuesti?????? Kuidas sellega on? Kas siis peab ka alimente maksma,kui isegi lapsel on perekonnanimi muudetud???? Uurige enne tausta ,kui süüdistama hakkate!!!! Vihale ajab selline asi nagu muid probleeme ja valusid ei kaasne selle teemaga!!!

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...