28. jaanuar 2014

Miks küll vanemad laste kontosid laenamiseks kasutavad

Delfi kommenteerib olukorda järgmiselt: 

1.  Ülle Schmidti kogemus näitab, et seda varianti kasutatakse ikkagi igapäevase elu elamiseks, mitte lõbustusteks. Teine põhjus lapse konto kasutamiseks on see, et on kohtutäitureid, kes võtavad võlgnike kontolt ära kõik, mis sinna laekub, elatusmiinimumi arvestamata. Sellisel juhul ongi kõige kiirem ja lihtsam moodus lapse konto kasutamine.

2. Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste sõnul on lapse kontot kasutavale lapsevanemale SMS-laenu andmine riskihindamise ja vastutustundliku laenamise põhimõtte rikkumine.

Loe pikemalt www.DELFI.ee  28. jaanuar 2014 15:05 debatist:

Delfi ja Eesti Päevalehe debatt: kuidas ohjata vanemaid, kes laste nimel SMS-laene võtavad?
Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste sõnul on lapse kontot kasutavale lapsevanemale SMS-laenu andmine riskihindamise ja vastutustundliku laenamise põhimõtte rikkumine. Erinevalt naaberriikidest, on Eestis järelevalve kiirlaenude valdkonnas puudulik. Kui Eestis piirab intressi suurust vaid kujutlusvõime, siis Sooniste tõi näitena esile Soome, kus on intressilagi 51 protsenti aastas. Lisaks piirati seal ära ka kõrvalnõudeid, mis tihtipeale moodustavad sama või isegi suurema osa sissenõutavast summast.

Lisaks tuleb Sooniste sõnul Soomes anda infot selle kohta, milline on kiirlaenupakkuja portfell, näiteks kui palju on halbu laene. See annab ülevaate ettevõtete vastutustundlikkusest ja riskihindamisest ning kui tekib rikkumine, saab ka sanktsioone rakendada. Eestis täna sellist korda ei ole. Ülle Schmidti sõnul on paljud inimesed juba aastaid kiirlaenudega kimpus ning paljud neist on selle tõttu ka kinnisvarast ilma jäänud. Tema sõnul on tõenäoline, et selliseid inimesi tuleb aina juurde.

Eesti Päevalehe reporter Riin Aljas tõi välja, et erinevalt Soomest, kus öisel ajal laenu ei saa, võib Eestis laenu võtta ka keset ööd kasiinos istudes. Tarbijakaitseameti peadirektori sõnul ei saa ta välistada, et mitmendat korda laenu võttes võib nii tõesti olla. Schmidti kogemus näitab, et võlanõustajate võrgustik peaks olema palju suurem, et inimesed oskaks oma õiguste eest seista. Täna jäävad inimesed hätta dokumentide vormistamise ning nende sisu mõistmisega. Näitena tõi ta noormehe, kes laenas 192 eurot, kuid tagasi maksta tuli 20 korda rohkem. Tänane Eesti Päevaleht teatas, et Swedbank avastas hiljuti 1300 lapse pangakontod, mida nende vanemad kasutavad SMS-laenude võtmiseks või tagasi maksmiseks. Lapsevanem võib lapse kontot kasutada ka siis, kui tema enda konto on blokeeritud või on vaja vältida panga silmis halba valgusesse sattumist. 

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...