5. juuni 2009

Hispaania unistuste maa....

Igalühel meist on oma unistused ja maad, kuhu igatseme. Minu jaosk on see maa Hispaania. Lõpuks saan tõelist ookeani näha. Augustikuusse on planeeritud kallis lennureis, kuhu koos pisikese sõpruskonnaga läheme. Praegu üritan infot koguda. Lugesin juba läbi raamata "Minu Hispaania". Täna märkasin blogilehte lugedes reisimise alt huvitava artikli ja blogilehe, millel nimeks vabatahtlikuna Hispaanias.

Soovitan teilegi lugemiseks. Ise põgusalt vaatasin aga lähiajal üritan lugeda.
Artikkel siis järgmine, õigemini blogipostitus:

Mõningaid huvitavaid uudiseid

Vaatasin eile õhtul uudiseid ning mõned asjad jäid silma-kõrva ning panid mõtlema.
Nädalavahetusel toimus Madriidis Ferida de Libros ehk raamatute laat ning siis räägiti, et vähemalt üks kolmest hispaanlasest ei loe raamatuid. See teeb ju siis kokku rahvaarvu arvestades kogunisti 13 miljonit inimest ja natukene peale. Tundub kuidagi väga suur ja müstiline number - mõtle, kümme Eestit ei loe.
Suitsetamine. Hispaanias suitsetab 12 miljonit inimest ning iga aasta sureb ca 50 000 inimest suitsetamisest tulenevatel põhjustel. Võimudele teeb aga muret see, kuidas üha nooremalt suitsetama hakatakse ning kuidas pigem hakkavad tüdrukud varem suitsetama kui poisid. Nimelt alustatakse siin suitsetamist 13-aastaselt ning tüdrukud suitsetavad pea 2 x rohkem kui poisid. Mis toimub? Vaatasin täna siis tänavatel ringi, et kas tõesti on nii, et naised suitsetavad rohkem ning kurvastuseks nii tõesti on. Mulle ei meeldi kohe üldse suitsetavad naised/tüdrukud. Ja nüüd selleks, et seda asja paremaks muuta plaanitakse hakata hullu reklaamkampaaniat tegema, kus suitsupakkidel on väga rõvedad pildid sellest, mida suitsetamine sinuga teeb. Sama reklaamkampaaniat katsetati Mehhikos (või oli see kusagil mujal, aga seal Lõuna-Ameerika kandis) ning seal olevat see päris hästi toiminud.
Autoradarid ning kiiruskaamerad. Hispaaniasse paigaldatud kiiruskaamerad on olnud väga tõhusad. Nad vähendavad pidevalt teedel hukkunute arvu ning muudavad liiklust ohutumaks. Näiteks sellel nädalal hukkus autoõnnetustes 10 inimest vähem kui eelmine aasta. Arvu vähenemist olevat just hea märgata pärast kiiruskaamerate paigutamist, kus inimesed on tunduvalt ettevaatlikumaks muutunud. Samas on sellega üha rohkem populaarsust kogunud autodele paigutatavad antiradarid, millega kaameraid tuvastatakse ning seeläbi neid vältida saab. Ja enamus kallimate autode omanikke, kellele kihutada meeldib, on hakanud neid oma autodele hoogsalt panema. Igaüks saab omale antiradareid soetada interneti teel ning enamasti jääb nende hind 1000 euro juurde.
Sellest tulenevalt on hakatud tegema hulle reide, et saada kätte need inimesed, kes antiradareid kasutavad. Meie politseil on olemas oma radarid antiradarite tuvastamiseks.
Uudistes näitas ka inimesi, kes kinni võeti antiradaritega ning neilt küsiti, et miks nad neid kasutavad. Vastused olid lihtsad: miks mitte. Mõtle, see on esimene kord aasta jooksul, kus ma vahele jään ning trahvi saan. Kogu ülejäänud aasta olen saanud kihutada ning kaameraid vältida. Samas oli ka palju neid, kes hakkasid tagasi ajama, et nemad pole radareid pannud ning et need olid juba siis, kui auto osteti.
Trahv on selle eest 1500 eurot ning 2 punkti lubadelt.

Hispaanias õpetajaks olemine. Hispaanias on õpetajaks olemine väga nõutud ning prestiižne värk. Õpetajad saavad siin keskmiselt palka 1500 eurot kuus. Samas oleneb palgasuurus ka kõvasti sellest, kus õpetatakse. Instituudis õpetajad saavad ca 2000-2500 eurot palka ning kusagil veel kõrgemal veel rohkem. Lisaks on neil pikad puhkused nagu suvel 2,5 kuud, Semana Santa, jõulud jne. Miks Eesti õpetajad siis nii alamakstud on?

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...