24. september 2009

Maanteeamet taunib vöötradadele paigutatud reklaame

Jällegi on Tallinnas asjad korraldatud nii, et kui Maanteeamet saadab eitava vastuse reklaami osas, siis Tallinna linnaametnikud teevad lihtsalt oma äriprojekti ülekäiguradadel. Maanteeamet ainult vangutab peaga ja teatab, et nii ei tohi ja nii ei tehta, sest see on vastuolus ÜRO teeliikluse konventsiooniga.

Selline artikkel siis:
Maanteeamet taunib vöötradadele paigutatud reklaame
http://www.tallinnapostimees.ee/?id=167280

Maanteeamet leiab, et Tallinna kesklinna vöötradadele reklaamide paigutamine on vastuolus ÜRO teeliikluse alase konventsiooniga, millega Eesti on ühinenud.

Postimees.ee kirjutas üleeile, et Tallinna Transpordiamet Tänavajoonijate Ühistule loa paigaldada Rävala puiesteel ühe vöötraja kõnnitee äärsetele triipudele reklaamtekstid. Seda tingimusel, et ettevõte katab vöötraja uuendamise kulud ning et sinna paigutatav reklaamtekst ei kata rohkem kui 50 protsenti vöötraja esimesest triibust.

Maanteeameti liikluskorralduse osakonna juhataja Aare Pain ütles Postimees.ee'le, et firma küsis enne tegevuse alustamist ka nende käest hinnangut, kas niisugune reklaamiviis on aktsepteeritav ning sai eitava vastuse.

«Tänavajoonijate Ühistu pöördus juunis ametliku kirjaga meie poole ja me andsime neile ka vastuse, kus viitasime ÜRO teeliikluse alasele konventsioonile. Seal on kirjas, et
mistahes liikluskorraldusvahendile ei tohi lisada midagi, mis pole seotud selle märgi või vahendi otstarbega. Ei tohi kasutada mistahes tahvleid, tabeleid või märgiseid, mis vähendavad liikluskorraldusvahendi nähtavust, pimestavad liiklejaid või hajutavad nende tähelepanu,» tsiteeris Pain firmale saadetud kirja.

Ta lisas, et kuna Eesti ühines konventsiooniga 1992. aastal, siis on selle järgimine meile kohustuslik. «Vastasime neile, et tee omanikul ei ole õigust lubada reklaamtekstidega teekattemärgistel halvendada liiklusohutust tänavatel,» lausus Pain.

Maanteeamet konventsiooni eirajaid siiski korrale kutsuda ei saa. «Kuni 1. jaanuarini 2008 oli meil õigus kontrollida kõigil teedel teeseaduse ja sellest tulenevate õigusaktide täitmist ning teha vajadusel ettekirjutusi. See õigus oli meil lisaks riigimaanteedele ka kohalikel teedel, mille alla kuuluvad ka linnatänavad. Aga praegu on meile jäetud ainult õigus õigusakte selgitada ja teha järelevalvet tee seisundi nõuete täitmise kohta. Riigimaanteedel saame me rikkujad korrale kutsuda, aga kohalike teede osas meil enam seda õigust pole,» nentis Pain.

Teeseadus sätestab, et linnatänavatel võivad järelevalvet teha vaid kohaliku omavalitsuse volikogu volitatud ametnikud ning politseiametnikud. Kohaliku omavalitsuse volitatud ametnik on näiteks Tallinna liiklusteenistuse direktor Mati Songisepp, kes andis ettevõttele loa kuni selle aasta lõpuni vöötraja reklaame katsetada.

Songisepp ütles üleeile Postimees.ee'le, et vöötraja reklaamidesse suhtutakse mitmeti. « Ma olen selle asja kohta mitmelt poolt arvamust küsinud. Ühed on vastu, teised leiavad, et väga tore, kolmandad kõhklevad ja kahtlevad. Nii et proovime aasta lõpuni ja vaatame, kuidas see asi ennast õigustab,» lausus Songisepp.

Pain aga leidis, et rahvusvaheliste õigusaktidega vastuolus olevat asja ei maksa isegi katsetada. «Üheski riigis ei ole sellist asja. Inglismaal on kõnniteele joonistatud nooled, mis juhivad turistide tähelepanu vasakpoolsele liiklusele. Seal tuleb ju tee ületamisel teisele poole vaadata. Aga need jooned on kõnniteel, mitte liikluskorraldusvahendi peal,» rõhutas ta.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...