14. september 2010

Minu pilt Mustamäe ajalehes september 2010

Ongi ilus pilt Gerd Tarandi jutu taustal., mille avaldamiseks ka luba küsiti ja ei näinud keeldumiseks põhjust. Päris kenasti kukkus välja, kui nüüd veel lisada, et minu Nokia mobiiliga tehtus, siis päris hea foto. Artikkel Mustamäe lehest järgmine:

Munitsipaalpolitseiga Mustamäel
Gerd Tarand, Mustamäe Halduskogu aseesimees

Halduskogu keskkonnakomisjoni uue tööperioodi alustuseks võtsime 26. augustil komisjoni liikmete ja munitsipaalpolitseiga ette ühise ringkäigu ning vaatasime üle mõned päevakajalised objektid. Kindlasti ei ole üllatus, et ringkäiku alustasime kiire visiidiga Szolnoki turule kus alles hiljuti järjekordne tulekahju oli. Peab tunnistama, et turust ei ole tänaseks suurt midagi alles ning kui ta enne loomulikul teel välja ei sure, siis hiljemalt järgmise aasta kevadel kui linnaosa saab uue turu, tuleb Szolnoki kinnistute omanikel äriplaanid ümber vaadata. Samal ajal kui turuplatsil valitses vaikus taastati aga usinalt veel eelmises suuremas tulekahjus kannatada saanud poehoonet.

Järgmiseks külastasime Ehitajate tee 2 asuvat kinnistut millel asuv hoone on omaniku poolt juba aastateks lagunema jäetud. Kuna järjest on saadud ka mitu ettekirjutust ning trahvi oli asi vähemalt veidi edasi liikunud, varem täiesti avatuna seisnud hoone leidsime seekord eest värskelt vineeriga kinni löödud akende ja ustega. Maja ümber jalutades tuleb aga hoolega jalgade ette vaadata, sest võssa kasvanud sügavat kaevu ei ole sulgema vaevutud. Kaks eelnevat on juba pikaajalised ja tuntud probleemid millede lahendamiseks puudub eraomanike hea tahe ning linnal jääb paraku jõudu väheks. Eks aeg annab aru.

Lisaks sellele tuleb aga MUPO ametnikel igapäevaselt tegeleda paljude väiksemate asjadega. Näiteks oli sel päeval Ehitajate tee 74 maja 6. korruse rõdule riputatud reklaam mis kedagi piisavalt häiris, et võimudele teatada. Tõenäoliselt seekord siiski rikkumist ei olnud, majas olid käimas renoveerimistööd ning töövõtja oli ka enda sildi välja riputanud. Asukohavalik oli muidugi omapärane. Igasugune seinade sodimine on linnakeskkonnas aga nii tavaline, et sellele aja pühendamine tundub juba raiskamisena. Vaatasime siiski üle ka Sütiste tee 32 hoonele tekkinud joonistuse mille kohta samuti avaldus tehtud oli. Ilmselt võiks sarnase
teose leida sama hoone igalt küljelt. Tegelikult on tegemist linnakeskkonna paratamatu osaga mille vastu ei aita värvirull ega trahvikviitung. Pigem peaks kasutama teisi meetodeid võiks korraldada tõsiseid graffiti kursuseid ja võistluseid ning linn vajab legaalseid pindu kus
huvilised vabalt tegutseda saaks. Ehk annaks sedasi tänavakunsti kvaliteeti vähemalt veidigi tõsta. Nulltolerants siinkohal ei tööta ega hakkagi töötama.

Trahve ja ettekirjutusi sellel ringkäigul ei tehtud kuid veidi selgemaks sai teadmine, et hoolimata pidevast, tihti põhjendatud, avalikust kriitikast, tegeleb MUPO ka paljude pisemate asjadega mis eemalt vaadates silma ei paista. Samuti on linnaosa peal ringi liikudes selge, et kuigi heakord ei ole linnavõimu jaoks prioriteet, on olukord viimase aasta jooksul märgatavalt paremaks muutunud. Seda kas põhjuseks on ametnike kuri pilk, heakorratöödele rakendatud töötud, uus heakorratööde kontrollisüsteem, ilus ilm või hoopis midagi muud, ei saa me ilmselt kunagi lõplikult teada.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...