25. september 2010

Pimekohvikus saab nägija proovida pimedana söömist - Eesti uudised - Postimees.ee

Pimekohvikus saab nägija proovida pimedana söömist - Eesti uudised - Postimees.ee

Invamessi raames saavad nägijad minna pimekohvikusse sööma, et omal nahal tunda, milline on elu pimedana ning kuidas infot saada vaid kuulmise ja kompimismeele kaudu.

Pimekohvik pannakse Tallinnas Endla 59 asuvas puuetega inimeste keskuses püsti 1. ja 2. oktoobril toimuva invamessi raames.

«Ruum on täiesti pime, sinna ei tohi siseneda ka telefonide, kellade või muu sellisega, mis kuidagi ruumi valgustaksid. Ka helkivad rõivad - kõik see tuleb jätta ukse taha,» rääkis ettevõtmise eestvedaja, MTÜ Kakora juhataja Sülvi Sarapuu. Ruum pimendamiseks kaetakse aknad paksude ehituskiledega ning uste ette pannakse kardinatega pimenduskiled, et ükski valguskiir sisse ei pääseks.
Pimekohviku teenindajad on pimedad inimesed, kellele selline keskkond on tuttav. «Nad juhendavad kliendid laudadesse, koputades laua peale ja kliendid peavad kuulmise järgi sinna laua taha istuma minema,» rääkis Sarapuu.

«Kõik muu tavaline – kohvi sisse suhkru ja koore panemine, teepaki tassi panemine ja pärast alustaldrikule tõstmine, pimedas piruka söömine...» kirjeldas ta, millised asjad võivad nägijale seal katsumust valmistada. Väga laia menüüd kohvik ei paku, lisaks kohvile ja teele ka pirukat-kooki. Kiirsöögiks seda siiski nimetada ei saa. «Ma arvan, et tavaline inimene ruttu seal mitte midagi ei saa,» naeris Sarapuu. Nimelt satub enne pimekohvikusse sisenemist külastaja ruumi, kus on pimekeraamika näitus. «Seal on Soome ja Eesti keraamikute tööd, mida kõike saab kombata, ära tunda. Loomulikult giidid võivad inimestele ka rohkem rääkida, aga see on mõeldud, et inimesed saaksid kompimismeele kaudu informatsiooni,» lausus Sarapuu. Giidid juhatavad 3-4 liikmelisi gruppe näitusele ja kohvikusse ning on valmis ka inimeste huvi korral vastama kõigile küsimustele nägemispuude ja sellega toime tulemise kohta. Sarapuu arvas, et külastusele kulub keskmiselt 40-45 minutit. Tema sõnul on mujal maailmas sellised pimekohvikud levinud eriti inva- või vanurite messidel.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...