7. september 2010

Täna koolitasime Sebe bussijuhte ja töötajaid

Mul oli üks unistus, mis sai teoks paari aasta eest. Nimelt tahtsin koolitajaks hakkata ja täpsemalt kolitama taksojuhte, bussijuhte jmt teenindajaid teenindama puuetega inimesi turvaliselt ja märkama nende erivajadusi ning nende vajadustega ka arvestama. Alguse sai see peale Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti poolt korraldatud riigihanget, mille üheks tingimuseks oli puuetega inimeste teenindamise koolituse läbimine. Kes veel teab puuetega inimeste vajadusi kui puudega inimested ise.

Nüüd olen juba mitu aastat Tallinna Puuetega Inimeste Koja alt koolitanud Tulika Takso taksojuhte ja dispetšereid, Termaki Autopargi invavussijuhte, Tallinna Autobussikoondise Bussijuhte ja reisisaatjaid. Lisaks õpetasime ka Tallinn Kultuuripealinn 2011 meeskonda ja vabatahtlikke. Valmistanud koolitusteks ettekandeid, esitlusmaterjale ja infovoldikuid.

Täna siis oli koolitus AS Sebe bussijuhtidele ja töötajatele, sest Sebe tuli liinile tõstukiga bussiga, millega saab ka ratastoolis reisija sõita liinil Võru-Tartu-Tallinn.. Rääkisime kuulmis-, nägemis- ja liikumispuudega inimeste vajadusteast ning ka vaimupuudega ning krooniliste haigete teenindamisest, turvalisuse tähtsusest ja ohutusest teenindamisel, abistamisel. Üldiselt kehtib reegel, et vajadusel tutvusta ennast (pimedale inimesele), küsi kas inimene vajab abi ja kui vajab, siis kuidas teda abistada. Abivahendeid on erinevaid ja nende kokku-lahti pakkimine on selge just inimesele. Täpselt nii nagu ütles Sven, et teie oskate siduda kingapaelu ja nemad teavad kuidas nende abivahenditega toimida. Koolitusest on kasu, sest inimesed mõistavad erivajadusi, oskavad tähelepanna inimesi ja teavad, et nemad vastutavad inimeste eest bussis, taksos jmt. Tänane päev oli hästi tegus. Positiivselt mõjusid ka Auli Lõokese näited müütidest.
Koolitajateks ja testisõitjateks olid täna Arko Vool ratastoolis ja Jüri Lehtmets elektiratastooliga. Proovida, katsetada ja küsida on vaja, sest puudega inimesed on tavalised inimesed meie ühiskonnas ja meid ei pea kartma. Nii selgus, et elektriline ratastool ei mahu bussisi ringi pöörama ja oli vajalik välja võtta 1 paar istmeid. Ratastooli ja isiku kinnitamiseks kulus omajagu aega, kuid harjutamine teeb meistriks. Teenindajatel tuleb ainult varuda tähelepanelikkust, aega ja kannatust. Koolituse parimad hetked jäädvustas kinofilmile Vladimir Bogatkin.
Pilte näeb siit.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...