11. oktoober 2012

Heategevuslik projekt otsib liikumispuudega lapsi



Panen siia ka Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu 11.10.2012 pressiteate.  Pilt on võetud siit.

Andmekaitse pidurdab heategevust

Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit (ELIL) on raskustes sihtrühmani jõudmisel. Krossiässa Tanel Leoki abiga on korraldatud heategevuslikke krosse juba neljandat aastat ja krossilt saadud tulu ehk abi peaks minema kõigile kuni 25-aastastele noortele, kes on õnnetuse läbi saanud liikumispuude. Paraku ei jõua liidu ja krossimehe hea algatus aga väga paljude abivajajateni, sest andmekaitseseadus ei võimalda abivajajate kontakte jagada.
Kolme aastaga on kogutud 35 000 eurot ja sellest on abi saanud 20 noort. Sel suvel korraldas liit aga laagri kümnele toetust saanud perele. Laagrilised said välja oma igapäeva muredest, häid nõuandeid füsioterapeutidelt, psühholoogilt ning kindlasti jõudu edasi tegutsemiseks.
 „Mäletan, et üks perekond, kelle me tuttava kaudu üles leidsime, oli esialgu lausa pahane, et teda tülitame. Nad ei tahtnud oma lapse õnnetust jagada ega sellest kõnelda. Peale laagrit aga ütles pereema, et ta sai just seda, mida tal vaja oli ja oskab kodust elu nüüd palju paremini seada,“ kõneles ELIL tegevjuht Auli Lõoke.
Liit on veendunud, et hädalisi, kes vajaks abi ja tuge, on tunduvalt rohkem, kui neid liiduni jõuab. Ühest küljest on pered õnnetusest šokis ja eemalduvad elust ning teistega suhtlemisest. Liit tahab aga just vastupidi, need inimesed koos liikumispuudega noorega elule tagasi tuua. Paraku on andmete saamine nende kohta väga keeruline. Kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajad ei tohi ju kellelegi abivajajate kohta teavet anda, olgugi, et eesmärk on õilis – neid inimesi aidata. Seda keelab andmekaitseseadus.
ELIL-i sihtgrupiks on kuni 25-aastased (kaasa arvatud) lapsed ja noored, kes on saanud õnnetuse tagajärjel liikumispuude. Õnnetusi, mille tõttu lapsed ja noored liikumispuude saavad, on mitmeid: liiklusõnnetused, tulekahjud, veeõnnetused, olmetraumad, kukkumised jne. Nii jääb üle vaid loota, et perekonnad ise liiduga ühendust võtavad või annavad liidule teavet nende lähedased ja tuttavad.
Toetuse eesmärk on aidata õnnetusse sattunul uue olukorraga võimalikult iseseisvalt toime tulla ja jätkama tavapäraseid igapäeva tegemisi. Seepärast toetatakse abivahendite omaosalust, korteri/maja kohandamist, lisaravi, õpingute jätkamist ja palju muudki. Toetuse saamise ja summa otsustab kolmeliikmeline komisjon, kuhu kuulub „Tanel Leok ja sõbrad“ esindaja, ELILi esindaja ja üks erapooletu liige.

Neljas heategevuslik kross toimub juba sel laupäeval, 13. oktoobril Lange Motokeskuse krossirajal Haaslava vallas Tartumaal. Taotlusi abi saamiseks võtab ELIL vastu kuni 30.11.2012.
Lisainfo: Evely Kaibald, Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu tegevjuhi abi 501 9369, http://www.elil.ee/

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...