24. november 2010

Dementsete päevahoiust Mustamäel

Mustamäe Halduskogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni koosolekul oli minul võimalus 22. novembril külastada ka dementsete päevahoidu Mustamäe sotsiaalmajas, Akadeemia tee 32. Kuna mul oli paariaasta tagune nägemus dementsete päevahoiust Merimetsa keskuses, siis mingi üllatuse osaliseks ma ei saanud, sest arvasin, et kui sotsiaalkomisjoni koosolek on, siis tulevad teisedki liikmed eakate lasteaeda vaatama, kuid sinna jõudsin mina üksinda. Juu siis puudus teistel huvi ennast sotsiaalprobleemidega kurssi viia või oli neil see kogemus olemas juba varem.

Mind paneb alati üllatama, kui kehvades tingimustes on ruumid, kus dementsetele inimestele päevahoidu korraldatakse. Nii ka Mustamäel peavad nii töötajad kui hoolealused veetma oma pikad tööpäevad keldris. Sarnasus oli talvise kogemusega Akadeemia tee kodutute varjupaigas. Sarnaselt seni nähtuga olid sealgi seinad halitanud ja ruumid remondi ootel. Miks küll Tallinn ei hooli, et vabadesse ruumidesse sarnaselt noorte ja mtüdega Akadeemia tee 30 koolimajja?

Miks peavad dementsete päevahoiuteenuse pakkujad viibima sellistes antisanitaarsetes ruumides, mis rikuvad tervist. Samuti tasuvad eakad või nende pereliikmed lisakulud, mis kaasnevad nende pereliikmete hooldusega kella 7.00 - 19.00? Samas selgus jutuajamise käigus töötaja Leaga, et hoolealuseid on praegu kokku 4 ja pooled neist viibivad hooldushaiglas. Kui varem arvasin, et dementseid ei tooda päevahoidu transpordi puudumise ja kõrge hinna tõttu, siis kohapeal selgus, et põhi probleemiks on kkiirustamine. Selgus, et ka eakad kiirustavad koju ja vaatavad kella. See päevahoid on nagu tööl käimine, sest oma kodus on kõige parem ja mõnusam, kuid kahjuks pole igaühel võimalik mäluhäiretega vana inimest koju terveks pikaks päevaks jätta. Sain teada, et enamikele meeldib vaadata televiisorit, laulda, lugeda jalehti või mõnel muul viisil omi pikki päevi sisitada. Tukastada soovikorral 2 voodis või minna koos töötajaga jalutama kas maja taha aeda või istuda puude vilus. Ka tualettruumid ja pesemisvõimalused olid olemas.

Töötajad ja dementsed eakad vajavad inimlikumaid tingimusi, kui praegused keldrikorruse ruumid. Kehtivad ju elementaarsed nõuded Tallinnas vastuvõetud sotsiaalteenuste standardite alusel ka teenuse kasutajate jaoks.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...