24. november 2010

Mustamäe sotsiaalkomisjoni väljasõidu koosolek 22 11 2010

Esmaspäeval toimus Mustamäe Halduskogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjjoni koosolek Mustamäe sotsiaalmajas, Akadeemia tee 32. Väljasõidu eesmärk oli kohtuda sotsiaalkeskuse töötajatega ja tutvuda dementsete päevahoiu teenusega. Halduskogu komisjoni liikmetest olid kohal esimees Mark Levin, Tiia Tiik, Alar Sepp, Marika Lillemäe ja Kristel Ojala.

Kohapeal selgus, et kõige suurem probleem on hooldustöötajatel kiirabitöötajatega, sest kui hooldustöötaja ennast tutvustab ja palub meditsiinitöötajatelt infot kelle juurde väljakutse toimus, siis saavad nad lakoonilise vastuse, et seda ei saa öelda, et see on saladus. Huvitav küll, et kui sotsiaalmajas on palju kõrges eas eakaid, puuetega inimesi ja vanemaid lastega, siis kiirabi võib anda abi, kuid kui ta kaasa haiget patsienti ei vii, siis ei saa ka hooldustöötajad inimese tervisliku seisundi halvenemise korral talle appi tõttata. Nii võibki juhtuda, et inimene jääb abita või halvemal juhul sureb. Mulle meeldib küsida ja nii tundsin selgi korral huvi, et miks on sotsiaalmajja kulgev ratastooli kaldtee nii puudega inimese vaenulik, suure kaldega, pöördega ja puuduvad vajalikud käsipuud, mis abistavad inimest kaldteest üles ja maha sõidul. Kuna Mustamäe sotsiaalmaja on esimene Tallinna sotsiaalmaja ja seega vanim, siis ei osanud mulle keegi midagi rohkem seletada kui seda, et kaldteed on üritatud parandada, muuta vähem libedamaks. Välja kukkus nagu alati, nõuetele mittevastav.

Minu küsimusele häirenupu kohta selgus, et neid nuppe on majas 8. Nädalavahetustel ja õhtuti toimib teenus hästi, kuid päevasel ajal on esmaseks reageerijaks hooldustöötaja, kes võib väljakutse korral olla hoopis teises linna otsas, nt vannitab hoolealust, on poes, arsti juures kaasas jne. Samuti ei kanna hooldustöötajad inimeste võtmeid endaga kaasa. Sel juhul võibki juhtuda, et aega kulub palju enne kui abiga inimeseni jõutakse. Probleeme on erinevaid nagu igas sotsiaalmajas, kus elavad mitmed riskigrupid koos. Samas tõdeti, et sotsiaalmaja ei saa asendada hooldekodu ega hooldushaiglat ja inimesed, kes vajavad abi 24/7 on siiski hooldekodu vajavad inimesed. Käisime vaatasime ka ühte hetkel vabaks jäänud 16 m2 korterit, mis oli tilluke, kuid piisavalt kõigimugavustega sotsiaalkorter.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...