27. märts 2013

Veebruarikuu sotsiaalkomisjonis

19.veebruaril toimus Mustamäe Halduskogu sotsiaalkomisjon Haabersti Hooldusravikliinikus ja pävakorras oli teema Mustamäe Sotsiaalkeskuse tegevus ja üritused 2013. aastal. Esimees Mark Levin juhatas koosleku sisse ja teatas, et Mustamäe sotsiaalkeskuse tegevust tutvustab Maivi Vainola tutvustab meile päevakeskuse võimalusi. Maivi Vainola rääkis, et on sotsiaalkeskuses projektijuht ja minu töö seisneb selles, et eakatel igav ei hakkaks, et nad tuleksid kodudest välja ja sotsiaalkeskuses on mitmeid teenuseid ja huviringe. Inimesi viib segadusse meie nimetus, sest sotsiaal võrdsustatakse sotsiaalabiga, kuid meie tegevus on laiem. Lisaks oleme planeerinud erinevaid ekskursioone ja reise, nt Soome, Leetu, Eestis. Meil on eakate juubilaride üritus, tähistame rahvakalendri tähtpäevi, teeme teatrite ühiskülastusi, sest üksi nad ei taha minna ja siis kui mina reserveerin korraga nt 50 piletit, siis nad on nõus tulema. Samuti oleme käinud loomaaias, kus grupis oli 100 inimest, sest üksikult nad ei taha minna, kuid koos grupiga tahavad osaleda. Majas on ka tasuta loengud, tuuakse tasuta riideid, saab ajalehti lugeda, arvutit kasutada, süüa ja teenuseid kasutada.

Matti Tarum palus täpsustada kus aadressil sotsiaalkeksu asub ja selleks aadressiks on Ehitajate tee 82 hoones.Mark Levin päris, et kas venekeelsed inimesed ka osalevad ja Maivi selgitas, et on inimesi, kes ei saa eesti keelest aru, kuid tahavad osaleda, siis neile tõlgitakse. Mina küsisin, et kas puuetega inimesed ka päevakeskuse tegevustes osalevad ja Maivi teatas, et mõned osalevad reisidel koos eaka vanemaga, kuid nad liiguvad ise. Saime teada, et sotsiaalkesuske külastajate hulgas on ülekaalus nanised ja vanuses  65 kuni 90. Mina esitasin küsimus, milles soovisin teada, et kuidas saada rohkem mehi osalema ja kas on tutvumisõhtuid või ühisüritusi ka meestele, kes ringide töös osaleda ei soovi?

Maivi rääkis, et ekskursioonidele võtavad naised ka mehed kaasa. Reisidel tutvuvad inimesed omavahel. Alar Sepp tundis huvi koostöö osas ja selgus, et Tallinna ülikooliga oleme koostööd teinud, üliõpilaste uurimustöö ankeetide täitmine on toimunud meie kaudu ja meil on NIRK (nõustamiskeskus), kes rendib ruume puuetega laste koduõppe korraldamiseks nõustamiskomisjoni otsusealusel. Mais on aiapidu ja infotunnid, laadad, jõulude tähistamised ja pidulaud jne. Ürituste kohta on infot Mustamäe ajalehes ja taskutargas. Sotsiaalosakonna juhataja Maarika Lillemäe rääkis, et vanemad inimesed ootavad kingitusi ja jõulureise kirikutesse. Mark arvas, et loengutest rääkides võin mina tulla rääkima hooldusravist. Samuti võiks maikuu Mustamäe halduskogu sotsiaalkomisjoni teha sotsiaalkeskuses. Meil on hoolduskliinikul ravil 3 abielupaari, kuid üksikuid naisi on palju. Vanurite arv on 8 aastaga suurenenud oluliselt ja lapsed on ära. Maivi Vainola teatas, et nad peavad üritusi vähemalt 3 nädalat ette planeerima, sest mõned käivad tööl (nt garderoobides, valvurid jne), teised tegelevad lastelastega koolivaheaegadel jne.

Mina küsisin, et milline vajadus on probleemide tõttu nõustamisteenusele? Maarika vastas, et inimestele on vajalik lahti seletada hoolekande põhitõed, mida teha erinevate diagnoosidest teada saamisel, lahutus ja pereprobleemid. Maivi selgitas, et psühholoogilisi probleeme ikka tuleb ette ja siis oleme ärakuulaja rollis. Suhted on need, millest eakad väga palju räägivad, lapsed on Eestist ära ja lapselapsed unustavad eesti keele ja nendega on raske suhelda. Samuti põlvkondade vahelised erinevused, korraldame arvutikoolitusi, kuid sinna on pikad järjekorrad, sest kuni 10 inimest saab gruppi. Tänapäeval vajavad palju arvutioskust, et suhelda Skype teel, kirjutada e-maile, maksta makse jne. Maarika teatas, et  järgmine sotsiaalkomisjoni koosolek 4.03.2013 kell 16.00 ja juhtkonna nõupidamine 19.03.13 on halduskogus arengukava arutelu. Enne seda peaksime saama lisada kommentaare ja esitada ettepanekuid. Järgmise koosoleku teemaks on vaimse tervise edendamine töökohal. Alar täpsustas, et aluseks on 3aastane projekt Kristiine linnaosas ja tutvustame koos Kristel Tammega selle projekti tulemusi.

Mustamäe sotsiaalkeksus asub Ehitajate tee 82, infotelefon 653 2723, avatud E-N 9.00-17.00, R 9.00-16.00.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...