10. detsember 2013

Kolmapäeval koolitasime taksojuhte

 Koolituse vajadus tuleneb elust enesest, sest klientuur suurene ja taksojuhte on juurde vaja, et puuetega inimeste teenidamine oleks kiirem, parem ja taksojuhid teadlikumad puuetega inimeste vajadustest. Kuna selle aasta jooksul on suurenenud invatakso kasutajate arv üle 200 inimese võrra, siis on probleem, et taksot ei leita kiiresti ja sealt tekkis vajadus taksojuhte juurde koolitada, et taksosid jätkuks igasse linnaosasse ja kliendid ei peaks 30 minutit ootama nagu seda on lepingu tingimustes, vaid et inimesed saaksid endale invatakso 10-15 minuti jooksul.
Koolituse eesmärgiks oli selgitada invatakso magnetkaardi saamise ja kasutamise põhimõtteid; selgitada kuidas teenindada erinevaid sihtrühmi nende erivajadustest tulenevalt. Selleks oli koolituse esimeses osas nädala jooksul läbiviidud taksojuhtide koolitused taksomeetri kasutamise, arve jagamise ja maksmise osas. Koolituse teise osana oli kolmapäeval toimunud koolitus, kus mina rääkisin taksokaardi taotlemisest, erinevatest sühtrühmadest ja nõuetest. Samuti rääkisin, et iga klient saab koos taksokaardiga kaasa välja trükitud invataksokasutamise tingimused. Selles on kirjas ka takso tellimisel teatamine oma abi vajadustest ja tingimustest. Oleme pimedatele juhtkoera kasutajatele rääkinud, et takso tellimisel teatage, et reisite koeraga, kasutate valget keppi või muud abivahendit.  Pean siin silmas, et suhtlemine on kahepoolne ja kui dispetser edastab taksojuhile tellimuse, siis taksojuht teab, et tegemist on invatellimusega, kas klient on vaja 1. korruselt alla aidata või tuleb koeraga.

Taksofirma poolt osales 52 taksojuhti ja neid esindas Meelis Nõlvak Tulika Takso ASist. Selline koolitus oli juba arvult 12 ja taksojuhte, dispetsereid ja invabussijuhte on osalenud 299 inimest. Olen kutsunud kooolitajateks puuetega inimesi, kes ise on saanud rääkida oma puude liigist, teenidamise eripäradest ja vajadustest. Sel korral olid koolitajateks olid: 
Tiia Tiik Tallinna Puuetega Inimeste Kojast, sest koordineerin invataksoteenust ja olen koolituse läbiviija, 
Arko Vool – Tallinna Liikumispuudega Inimeste Ühingust, 
 Rein Järve – Nõmme Vaegkuuljate Seltsist 
 ja Christel Sogenbits Põhja-Eesti Pimedate Ühingust 
koos pimeda juhtkoer Roosiga.
Pildtide autorid. Tiia Tiik ja Arko Vool.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...