15. august 2010

Omadega rabas, Pääsküla rabas testimas















Mõnda asja kohe peab nägema. Eriti veel peale sellist palju tõotavat Pääsküla raba raja tutvustust:

Pääsküla raba õpperada
2007. aastal ehitama hakatud õpperada on nelja kilomeetri pikkune, millest 2,4 kilomeetri ulatuses on laudteid, mitmeid purdeid ja platvorme, samuti infotahvlid. Juuli alguses valmis õpperaja ühe osana ligi kümne meetri kõrgune rabavaatlustorn. Õpperaja äärde on paigutatud infotahvlid, mis tutvustavad raba geoloogilist arengut ja ajalugu, ülevaate saab mudase põhjaga veekogus esinevatest veetaimedest, -lindudest ja -putukatest, aga ka olulisematest rabataimedest ja marjadest.
Projekti juures arvestati ka liikumispuudega inimestega. Inva- ja lasterada kulgeb suures osas mööda pinnatud teed ja on tervenisti (koos platvormidega) läbitav lapsevankri ja ratastooliga. Õpperada valmis Nõmme linnaosa valitsuse ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse koostöös ning selle ehituse kogumaksumus on ligi 1,3 miljonit krooni.
Käisime ja vaatasime ja testisime üle... Kaardistajate värk, et kohe vaja minna proovima. Samas on kogemus Elistvere loomapargi laudteega Jõgevamaal ja seal oli suht normaalne koos abistajaga liikuda. Ja aru me ei saand, miks paljudes kohtades on laudteed 3 planguga, kui piisaks 4 (5) lauast ja saaksid ka ratastoolis ja lapsevankritega inimesed turvaliselt ja ohutult õpperada läbida. Meil läks 4 km teekond õnnelikult ja viperusteta. Lapsevankriga jalutajaid vastu ei tulnud ja mõned matkajad astusid lihtsalt eest ära sohu. Kuigi vahepeal oli minul küll hirmus vaadata. Mõned pildid räägivad rohkemat kui sõnad. Oleks võinud juurde panna selle 4-nda laua sinna soo peale õpperajale - tahab juu liikumispuudega inimene ka osa saada nendest hetkedest ja võimalustest, mis kahel jalal kõndijal on.
Tegelikult oli ilus, sest minnes oli osa laudteedest laiem ja läbisime ka killustiku ja savikattega teerada. Seega olime omadega rabas ja Arko on hea testisõitja ratastooliga sentimeetrise täpsusega. Metsaõhk oli eriti kosutav, kuigi oli nukker näha 2002.aastast metsapõlengu jälgi kaheksa aastat hiljem. Ja päike vajus kiiresti metsa taha kella 20 ringis. Nii me kiirustasime, et pimeda peale ei jääks. Sügis on varsti käes.



1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tere,Kristiina tartust siin. Palun saada need pildid pääsküla rabaraja eest vatutajatele. Las teevad selle raja laiemaks.

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...