8. veebruar 2011

Filmivõtetel Kultuuripealinnas

Täna oli see lahe päev, kus Arko Vool käis filmivõtetel. Põhjuseks oli see, et tulemas on Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu tänuüritus "Aasta tegu 2010" ja enne seda toimub väitlus erinevate erakonna esindajate vahel. Eks ikka seoses valimislubadustega ja probleemidega, millele on vajalik näpuga näidata. Et asi oleks tõepärasem rääkis Boga (Vladimir Bogatkin) Arko nõusse. Läksime siis linna peale, käisime spordiametis, vabaduse samba juures, proovisime pangaautomaadist raha kätte saada, siis sõitsime edasi rongi sisenemist proovima ja lõpetuseks sõbra juurde Õismäe korrusmajade juurde.

Tean, et kõik need olukorrad tekitavad probleeme ja on liikumispuudega inimestele takistuseks igapäevaste käikude tegemiseks. Lisaprobleeme tekitavad loodusnähtused, milleks on jää, lumi, veelombid, augud. Samas on invaparkimiskohti märgistada oluliselt lihtsam, kuid neid kohti linnas on väga raske leida. Näiteks Balti jaama juures on ainult hotelli Shnelli külalistele mõeldud tasuline invaparkimiskoht, mille olemasolu sai lumisel teel ainult oletada.

Transpordiamet peaks parkimiskaartide väljastamisel jälgima liiklusseadust ja selle määruse alusel on kohustuslik väljastada liikumispuudega inimesele parkimiskaarti isiklikult, kuid elu näitab muud. Käisin ja küsisin, et kuidas saab ja kes väljastab ja siis selguski, et hooldajatele väljastatakse ka invaparkimiskaarti. Siit jääb vaid küsida, et kuidas saab kaardi väljastamisel 5 aastaks enne kiletamist liikumispuudega inimene ilma kohale tulemata allkirja anda? Arvan, et linnavalitsuse infosaali töötajad peaksid teadma ja olema korrektsed invaparkimiskaartide väljastamisel. Pole ju suur probleem 1 kord 5. aasta jooksul kohale tulla ja kaart välja võtta. Väide, et inimestel rakse liikuda on naeruväärne, sest liikumiseks seda parkimiskaarti puudega inimesel vaja ongi. Siit soovitused puuetega inimestele - ole nähtavam!

Tavaliselt on ligipääsetavus inimestele, kel liikumisega probleeme pole nii iseenesest mõistetav, et sellele ei osata tähelepanu pöörata. Nii viipasin minagi Vabadusesamba poole, kus üks eakas naine ja kepiga kõndiv härra vaevaliselt ukerdasid Harju mäelt alla linna tulla. Spordiameti treppidest astus karkude abiga sisse üks nooremapoolne härra, kes kaamerameest nähes teatas, et teda filmida ei tohi. Uudishimulikke leidus teisigi ja abistajana oli päris tore linnas kaasas käia.

Nende viimaste vastu saab abi koristamisega. Selle filmimise tulemustega on võimalik tutvuda 18.02.2011 Lennujaama vanas hoones tänuürituse päeval. Täpsustuseks märgin, et üritus on kutsetega ja eelregistreerimisega.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...