6. veebruar 2011

Õhus on kevadet ja jääkujusid säramas

Sel nädalavahetusel võtsime lõdvalt, vaatasime filmi "127 tundi", lugesin Justin Petrone raamatut "Minu Eesti" ja see raamat on hariv, kohati naljakas ja mõnus lugeda, sest nii see Eesti elu ongi. Ise oleme sellega harjunud, kuid välismaalastele võivad need meie harjumused, käitumine, toit ja kombed, uskumused tunduda. Tean seda omast käest, sest meil on olnud majas pikalt noortevahetuses vabatahtlikud Makedooniast, Hispaaniast ja Ungarist. Renata eest vedamisel sai majas hakatud korraldama erinevate maade kultuuriõhtuid ja see on tõepoolest huvitav. "Minu Ameerikat" olen mõlemad osad läbi lugenud ja nüüd on haarav lugeda "Minu Eestit2, sest need on ühe pere raamatud. Õhtul tegin singi-tomati-juustu lasanjet, mis maitses hästi ja õnnestus 100%-liselt. Päike säras nii eredalt ja õhus on tõepoolest tunda kevadet.

Hommikul käisime ujumas Arctic Sport klubis ja ma ei saa aru, miks puuetega inimestele mõeldud treeningud peavad algama just nädalavahetustel ja varastel hommikutundidel. Kui mul oleks rohkem raha ja kui riik toetaks sporti, siis oleks kokkuvõttes inimeste tervis parem ja haigekassa kulutused väiksemad. Sport ja huviringid, tantsutunnid on vajalikud igas eas inimestele. Eriti veel siis kui meie kliimas on lumi, tuul ja külmakraadid. Kahju oli poega võtta ära jõusaalitreeningutest, sest 630 krooni kuus oli liga karm kulutus meie perele.

Mina arvan, et riik peaks toetama sporditegevust ja puudega inimene võiks ise valida, millisesse spordiklubisse ta läheb ja millal ja mis ala harrastab. siit kerkib kohe üles küsimus, et kuidas sinna ligi pääseb? Tallinnas on ainult! 2 ujulat Nõmme ja Arctic klubi, kus ujulasse pääseb ligi ka ratastooliga. Samas renoveeritakse ja parendatakse ja ehitatakse uusi ujulaid, kuid liikumispuudega inimestele mõeldud lifte ja tõstukeid seal millegi pärast pole. Asi pole rahas, vaid pigem suhtumises.

Järgmise probleemina kerkib esile turvalisus ja oskamatus, sest puudega inimeste treenimise kogemus puudub enamusel, kuigi see peaks olema kohustuslikus korras õppekavades sees. Nii nagu on esmaabikoolitused. Samuti olen kohanud suhtumist, et kes vastutab, äkki juhtub... Arvan, et olukorda parandaks oluliselt see, kui puudega inimene saaks endaga koos kaasa võtta abistaja. Tean, et erandjuhtudel see toimib ja polegi midagi juhtunud.
Kohalik omavalitsus peaks tegema rohkem soodustusi ka puuetega inimestele. Praegu on soodustused loomaaias ja botaanikaaias. Samas on paljudel sordiklubidel soodustused pensionäridele, lastega peredele. Samas on võimalik lubada puudega inimesi ka muul ajal koos teistega spordisaalidesse, ujulatesse, spordiväljakutele. Asi on suhtumises ja võib tunduda nagu lõhnaks asi puudega inimeste tõrjumises, diskrimineerimises. Arvan, et sellised soodustusi ja personali koolitusi on võimalik läbi viia.

Kaasaegsed avalikud hooned, mida kahtlemata spordiklubid on, peavad muutuma ligipääsetavaks ja kättesaadavamaks. Eeskuju saab võtta teistest Euroopa Liidu riikidest. Meie riik on kordades väiksem ja puudega noori ja tööealiseid inimesi pole nii palju. Tallinnas saavad sporditoetust pearaha alusel 300 inimest 22 tuhandest puudega inimesest. Vajalik on riiklikke seaduseid ja määrusiedi muuta ja kontrolida, et neid ka täidetakse.Praegu on kvartalisisesed teed majade vahel nii libedad, et ratastoolis ilma kõrvalabita ei saa ei edasi ega tagasi. Läheb nagu salvo-kelguga ikka, küljega madalamas suunas. Peale ujumist läksime linna, Vabaduse Väljakule uudistama jääskulptuure aga alati on see häda parkimiskoha leidmisega, sest tasuta invaparkimiskohti seal kandis pole. Arko parkis siis auto Gloria vastu. Vaatasime kujud üle ja kui tahtsin pilti tegema hakata, siis jonnis kaamera vastu ja nii klõpsisime pilte mobiiltelefoniga. Kenad loomad. Kuigi kass oli rohkem orava moodi ja siga kuidagi naljaks. Sama oli kukk täies hiilguses ja kirevuses ja ahvipärdik oli ka originaalne. Kohapeal hüüatas üks naine, et ema tule katsu kui libedad need kujud on. Rahvast oli rohkesti ja pilte fotoaparaatidesse püüdjaid mitmeid. Päikest on juba tunda.
Delfis on tähekese rubriigis üleval kõik loomad ja lühikesed iseloomustused loomade aastate kohta.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...