25. juuni 2012

Lugemissoovitus hooldekodust

Kui eelmisel nädalal plahvatas skandaal, siis minu esimene reaktsioon oli, et karm on see elu meie oma riigis ja vanaduse ja haiguse eest pole keegi hoitud. Iseasi millist hinda peavad maksma lähedased jamida tundma nii vaimselt kui ka füüsiliselt need, kes hooldusravil või hooldekodus oma elu peavad veetma. Minu arvates peaks väärikus inimestele ikkagi alles jääma ja tore oli lugeda Tiiu soovitatud David Dosa raamatut "Ringkäigud Oscariga", kus lisaks tavalise kassi ebatavalisele võimele oli juttu ka vananemisest, dementsusest ja elu loomuliku osana vanadekodus. Tasub lugemist taastus- ja hooldusravikeskuse elust läbi selle haigla arsti dr David Dosa silmade ja kirjapandu vahendusel.

 Kahjuks Eestis praktiliselt puudub geriaatria suund, kuid hooldekodusi ja raviasutusi on mitmeidki. Loodan, et töötajad, kes seal oma tööd teevad on ikka hoolsad ja südamlikud, sest kui inimene ei suuda seda rasket tööd teha, siis ei saa keegi teda ka sundida. Loodan, et elutingimustele lisaks paranevad ka töötajate suhtumised abivajajatesse ja usun, et kindlasti on palju hooldustöötajaid, kes oma tööd sama hästi ja hoolega teevad nagu omastehooldajad kodudes. Elu on täis valikuid ja mõned valikud on lihtsalt sellised, mis on õiged ja vajalikud. Samuti peaks käima inimesi hoolduskeskustes ka tihedamini vaatamas ja suutma oma aega nii planeerida, et neid inimesi ära ei unustataks. Ka mul oli üks tore sõber, kes elas hooldekodus aga kahjuks teda enam pole ja on ainult mälestused. Hoolime oma lähedastest. Üks telefonikõne või külaskäik toob rõõmu inimese silmadesse.  Raamatut lugedes veendusin, et loomad on targad ja inimestele ustavad. Ülemisel pildil on Arko ema kassid Intsu ja Antsu. Nad on sellised lahedad loomad, et kui kööki lähed ja neile tähelepanu ei pööra, siis nad katsuvad sind tasakesi kapi pealt käpaga, et "aga mulle pai" või "kas miskit head ei saaks köögist nosimiseks mulle tuua". Korralikult kasvatatud kassid tuppa ei roni ja köögis ei käi ja teavad, et nende päralt on esik ja õuepealne.  Muidu on neil lahe elu, sest saavad hästi ka pisikese õuekoera Pätuga läbi.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...