4. juuli 2012

Kivituvidest ja mummudest

Juba paar päeva on lehtedes olnud uudis Tallinnas vaegnägijatele probleeme tekitavatest kividest, olgu nad siis kivist tuvid, munad või teod. Need on tõepoolest probleemiks, sest lähevad ilusti kokku üldise massiga ja harmoneeruvad asfaldi või kõnniteekivide värvusega. Neid on raske märgata mitte ainult nägemispuudega inimestel, vaid ka hämaras liikudes nii noortel kui ka vanadel. Linnavalitsuse põhjendus on, et nii muutub linnaruum huvitavamaks ja need kivituvid on takistused pandud, et autojuhid ei sõidaks kõnniteele ega jalakäijatetsooni vanalinnas. Ja loomulikult on linnaruumi sobitamiseks need jäätud sama värvi hallideks. Minu arvates tuleks need tõsta muru peale ja siis panna üles liiklusmärgid, mis keelaksid ja piiraksid autode sissesõitu. Kui Tallinn saab agaralt hakkama parkimistrahvide kirjutamisega, siis on lihtne lahendada ka autojuhtidele trahvide määramist.

Aga heaks näiteks saab tuua Viljandi, kus on  kivimaasikad kõik erksavärvilised. Julgeks arvata, et pimedaid ja nägemisraskustega inimesi on mujalgi ja Viljandis need linnaruumi ei sega. Pilt on minu tehtud töökohtumisel. Välismaal ei oleks muud, kui trahv koju. Kaameraid on linn täis paigutatud ja nii on võimalik ka rikkujaid korrale kutsuda. Tore oleks kui need taksitused, mis segavad nii jalgrattaga, lapsekäruga või ratastoolis liiklejaid erksa värviga üle värvida ja nende asukohti muuta. Tundub, et need kivikujukesed ikka igal pool ka ennast ei õigusta.  Tean, et ka tavainimesed on kukkunud nende kivide otsa ja seepärast arvan, et need on ohtlikud takistused paljudele inimestele.
 Rohkem infot nende artiklite kohta teemal "Nägemispuudega inimestele ohtlik kivituvi võidakse üle värvida"  saab siit ja siit.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...