29. mai 2023

Õed Aafrikas ehk Tuneesia kultuurireis 1

Oli see vast elamus. Tahan reisile. Tuneesiasse läheks küll veel tagasi. Randadese puhkama, linnadesse rändama, kõrbeluidetesse päikest ja liivatormi kogema... Võrratud elamused. Päike, ajalugu, kultuur, toit! Kohalik rahvas oli sõbralik, naeratasid ja kauplesid mõnuga.

Turismimessi eel Tiiu mainis, et mis siis kui läheks ja reisiks ja kas juba broneerime reisi ära. Palusin kannatlikku meelt ja aega otsustamiseks kuni reisimessil ära käin. Veebruari alguses käisingi, võtsin Germalo reisikataloogi kaasa, et kodus lähemalt uurida. Selle Tuneesia reis kohta on öeldud, et see on maa, kus põrkuvad Euroopa ja Araabia kultuurid, looklevad lõputud liivarannad ning lummab mitme tuhande aastane kultuur. Ehk halloo Aafrika! Meil olid toredad reisijuhid Tea ja Karoliina. Nendelt saime palju teada ja nad suutsid kõik 45 reisijat probleemideta koos hoida grupina. Kõik olid rõõmsad, toredad ja sõbralikud. Reisiprogrammile lisaks kirjutan juurde teksti ja kindlasti jagan pilte. 

Aitäh armas, kallis õeke, et mind reisile kutsusid. Olin äsja läbinud silmaoperatsiooni (nr 7.) ja taastumiseks jäi piisavalt aega ja kohvrit pakkisin ka juba 3 nädalat enne reisi. Aga ikka sai liiga palju asju kohvrisse. Kindlustus tehrud, puhkus vormistatud ja nii me aprilli viimastel päevadel reisile lendasime. Soojale maale, soojale maale ... kus puhus mõnus jahutav meretuul ja oli selline maikuu alguses Eesti suvi. Sooja kuni 29 C. Merevesi oli 21 C. Ujusin aprillis Vahemere lainetes. Mõnus.    

Wikipedia kirjutab: Tuneesia (araabia keeles ‏تونس‎) on riik Põhja-Aafrikas. Riik piirneb läänes Alžeeriaga ja kagus LiibüagaTuneesia alale rajasid foiniiklased alates 12. sajandist eKr Foiniikia kolooniaid, millest tähtsaimaks sai 9. sajandil eKr rajatud Kartaago, mis domineeris kaubanduses Põhja-Aafrikas 5. sajandiks eKr. Kartaago võimuvõitlus Vahemerel Roomaga viis Puunia sõdadeni. Ajavahemikul 265–133 eKr kujunes Rooma ülemvõim Vahemere piirkonnas ja toimunud Puunia sõdades löödi sõjaliselt Kartaagot ja Rooma tõusis Vahemere lääneosa tugevaimaks suurriigiks, Kartaago vallutati ja hävitati 146 eKr. Rahva arv on ~12 miljonit. Pealinn on Tunis. Tuneesia lipp on punane ja valgega, punase kuu ümber on valge rõngas, punase viisnurkse täht on valge ringi sees. Sarnaneb Türgi llipuga. Rahaühik: Dinaarid ja millimid. 

Germaloga läksime reisile 28.04.-06.05.2023. Reis oli suurepärane. Hästi tehtud ja hariv.  
reisi tutvustust saab lugeda siit

Kasulikud väljendid:

  • Tere – Aslémah!
  • Nägemiseni – Bisalama!
  • Rahu olgu Teiega ( tervitus) – As-salam alaykum!
  • Ja rahu olgu Teiega ( vastus) – wa alaykum as-salam
  • Marhaba fi Tunis – Tere tulemast Tuneesiasse!
  • Palun –  Birabee
  • Tänan – Shoukran
  • Jah - Na'am
  • Ei – La
  • Ei, tänan – Shoukran, la
  • Vabandage, palun! – Samah nee!
  • Kuidas läheb?- Lebes?

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...