30. juuli 2015

Huvitavad mõtted meie laste elust ja kasvatamisest

Seda artiklit lugedes tekkis kohe äratundmisrõõm nii enda, kui oma laste lapsepõlvest. Tundub, et miski pole enam endine, sest eilsetes uudistes juba hoiatati laudas toorpiima joomist aga minu pojad just seda piima maal Siiri vanaema juures juues tugevateks kasvasidki. Eile tõime pojatütre sünnitusmajast koju, siis sain teada, et noortel emadel ei soovitata, lubata alguses piima juua. Oh ajad, oh kombed... Aga seda 11 soovitust on päris naljakas lugeda. Mulle meeldis eriti punkt 1 ja meenus kohe porgand, mida on alati saanud lapsena peenralt võtta ja siis kas murus puhtaks nühkida või kastmisvee tünnis solgutada. Just need porgandivarred selle asja lapsena põnevaks muutsidki. Artikli link on peidus pealkirja sees ja avaneb pealkirjale vajutades.

11 eestlaste lastekasvatuse eripära, mille peale välismaa emad kaameks ehmuvad

08. aprill 2014 10:00
Välismaa lapsevanemad peavad eesti emasid poolearulisteks juba ainuüksi sellepärast, et me oma beebid ka talvel õue magama paneme. Igal maal ongi oma kasvatuskultuur, mida on mõjutanud selle maa ajalugu, kliima ja paljud teised tegurid. Loe, mille poolest erineme meie oma kasvatusstiiliga teistest lapsevanematest, kes elavad Euroopas, Ameerikas või Austraalias.
11 asja, mida meie lapsevanemad tavaliseks peavad, kuid mis iga võõramaalase tõsiselt ära ehmatavad:

1. Meie lapsed närivad pori
Eesti lapsed söövad maasikaid otse peenralt ja ampsavad õuna, mis on just puu otsast alla kukkunud. Me ei tee suurt probleemi sellest, kui titt on kogemata maast korjatud kivi suhu toppinud ja katki kukutud põlved me loputame veega ja rattasõit läheb edasi. Me ei ole mingid pisikufoobid.

2. Me ei karda, et meie laps ära varastatakse 
Seepärast jätame me oma beebid samal ajal, kui ise toas lõunasööki teeme,  südamerahuga oma koduakna alla vankrisse põõnama. Me laseme algklasside lastel omapäi koolis ja trennis käia ning jätame oma mudilased isegi üksinda autosse poe ette ootama, kuniks me ise saia ja piima järele lippame.

3. Me õpetame oma lapsi pingutama
Me õpetame juba maast madalast oma lapsele, et oluline on elus midagi saavutada selleks tuleb vaeva näha. Meie lapsed teavad, et meil on nende suhtes kõrged ootused, seepärast nad rabavad samamoodi nagu nende kõik esivanemad on teinud. Me õpetame neile, et me oleme rõhutud kannatajarahvas, ning õnn on midagi sellist, mis saabub ainult väheste õuele.

4. Meie lapsed käivad õues iga ilmaga 
Kui on väljas miinus 15 kraadi, topime me neile selga vanaemade villased kampsunid ja sokid, ning tänapäeva tec-materjalidest joped ning laseme neil ikkagi lume sees möllata. Vihmaga käivad jalga kummikud ja porilompides hüppamine võib alata. Kuumarabanduse vältimiseks lähevad suvemütsid pähe ja päev rannas pole mingi probleem.

5. Meie lapsed söövad 3 korda päevas sooja toitu 
Me peame halvaks lapsevanemaks seda, kes annab oma lapsele valmistoitu või viib teda kiirtoitu sööma tihedamini kui kord kuus. Eesti lapsed teavad, et krõpsud ja coca-cola on kahjulik, ning söövad igal hommikul kausitäie putru. Tervislik toitumine on oluline nii kodudes kui ka lasteasutustes, ning Eestis on ülekaalulisi lapsi vähem, kui mujal.

6. Meie lapsed käivad lisaks lasteaiale ja koolile ka huvialatrennides
Juba beebisid viiakse laulma ja võimlema ning visatakse basseinivette nii, et nad oskavad ujuda kohe, kui jaksavad pead vee peal hoida. Mida vanem laps, seda rohkem on tal trenne, ning paljud eesti lapsed käivad korraga 2-3 ringis. On küllalt mudilasi, kellel on iga õhtu sisustatud erineva trenniga, alates muusikakoolist, lõpetades iluvõimlemise, tennise, keraamikaklassi ja malega.

7. Meie emad tähtsustavad lähedussuhet oma beebiga 
Eesti emad toidavad oma lapsi rinnaga, panevad magama oma kaissu ja hoiavad palju süles. Me jätame neid vähe üksinda tuppa, ning esimesel elusaastal väga pikalt võõrastele hoida ei anna. Meie emad saavad oma beebiga esimesed 1.5 aastat kodus olla.

8. Meie lapsi ei kasvatata abituteks
Meie lapsed jätavad Pampersiga hüvasti enne teist eluaastat ja saavad potil käimisega ideaalselt hakkama. Me eeldame, et isegi üsna väikesed lapsed koristavad enda järelt ära mänguasjad, panevad ise riidesse ja kõnnivad jalgsi, mitte ei vedele neljaselt lutt suus kärudes. Loomulikult oskavad meie 1 aastased juua tavalisest tassist ja 2 aastastele me usaldame kahvli, kartmata, et ta seda endale silma torkaks.

9. Meie beebid magavad talvel õues
Eestis magavad beebid oma päevauinakuid õues vankris ja seda pea iga ilmaga. Isegi siis, kui õues on miinuskraadid ja paks lumi maas, naudivad titad paksude tekkide sisse keeratult värsket ja karget talveõhku.

10. Meie meelest on nohu haigus
Kohe kui lapse ninast hakkab ollust tulema, võtame me välja sellised veidrad asjad nagu sibula, hanerasva ja villased sokid. Me leotame oma laste jalgu kuumas veevannis, kuhu on lisatud sinepit ning hoiame neid nelja seina vahel sooja salli sees, kuni ninast ei tule enam midagi. Hoidku selle eest, kui keegi meist peaks julgema oma nohuse lapse lasteaeda saata, sest siis lüüakse sind ametlikult häbiposti teiste vanemate poolt ning lasteaia õpetajad helistavad keset päeva sulle tööle ja käsivad otsemaid haigele lapsele järele sõita.

11. Me kasvatame oma lapsi!
Igal lapsevanemal on oma võsukese suhtes kindlad ootused ning me eeldame, et meie laps käitub viisakalt, kuulab vanemate sõna, on viisakas teiste inimestega, ei valeta, ei kakle ja õpib hästi. Selleks me jagame oma lapsele karmihäälseid käsklusi, tõstame häält ja isegi karistame oma lapsi. Kõigest sellest hoolimata on meie lapsed täpselt samasugused väikesed traageldised, nagu ülejäänud maailma lapsed. Aga nad on meie meelsest, targemad, julgemad ja iseseisvamad.
Kõik need 11 meie lastevanemate kasvatuslikku eripära tunduvad nii loomulikud, et me isegi ei mõtle sellele, aga proovige vaid mõnele välismaa lapsevanemale neid lasteteemalisi kasvatusviise tutvustada ja te näete nende pikaksveninud ja ümmarguste silmadega nägudest, et pole see kõik nii tavaline midagi.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...