4. juuli 2009

Tantsupeol ja laulupeol publikuna


Tantsupeo etendus oli lahe ja meeldejääv kogemus. Ilm oli normaalne ja selgines.
Käisime, nägime ja tulime jalgsi Kalevistaadionilt Endlasse. Kui nüüd tantsupeol oli kõik hästi organiseeritud ja leidsime koos Arkoga hea vaatamise koha nii, et ka ratastoolis inimene näeb rohkemat kui vastastribüüni. Seejärel algas kodutee. Kuna autsid ja jalutajaid oli palju, siis otsustasime jalgsi minna. Katsumused olid kõnnitee äärte pealt pea terve tee, eriti jama oli Pärnu mnt-lt Luha tänavale minek, sest kui ühelt poolt teed saad ratastooliga hästi sõiduteele, siis teisel pool teed ootas üllatusena kõrge kõnnitee serv või olid kõrvaltänaval ette pargitud autod. Jamaks kiskus ka Endla tn Tehnika tn ristmik, kus enamus kõnniteede servad on kõrged. Muudkui keera ja pööra ja aita, sest nii tiheda liiklusega sõiduteed juu ratastoolis ei läbi.

Tantsupeost Postimehes:
Tantsijad tantsisid hinge välja, aga elu jäi sisse nagu ütles tantsupeo avaetenduse lõpus tantsulaeva kapten Ülo Luht.

Emotsioone täis XVIII tantsupidu «Meri» jutustas loo mere võimust ja ilust ning rannarahva elust. Sinna mahtus nii poiste igatsus kaugeid maid näha, naiste ja tüdrukute kurbus kaugel merel ohtu trotsivate meeste pärast, kui suur taaskohtumisrõõm kodusadamas.

Pidu algas ja lõppes ühe ja sama lauluga «Algumeri», mil staadionil olid kõik 7460 tantsijat. Peo lõpus, kui tantsijad järjest staadionil lahkusid, kutsuti pealtvaatajaid üles: tantsuplats on vaba, nüüd on teie kord. Pajlud inimesed läksidki staadionimurule. Kes tegi seal mõne tantsukaare, kes klõpsutas foto, kes jalutas Eesti lipuga.

Tantsupidu oli ikka plaju lahedam kui laulupidu. Oleksin oodanud rohkem ühist koorilaulu aga kujunes hoopis raskemuusika ja pillimuusika peoks. Karm on kui pead ootama, et leida parkimiskohta, siis piletisabas tunglema nendega, kes lihtsalt rügivad väravatest sissepääsemisel nagu kommisabas. Kontserdi hilinemine 1 tunni võrra on ikka liiga pikk aeg ootajale. Pillimuusika saatel oleksid pidanud laulma kooriluljad, sest need lood olid meie eesti rahvuslood. Käisime palju jalgsi, saime päikest ja tuult ja vihma aga sellegipoolest on eetlane olla uhke ja hää. Pidu!

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...