13. märts 2011

Eestimaa südames invasporti tegemas

Laupäev oli taaskord see päev, kus ärkasime vara ja suundusime autoga Paidesse. Eesti Invaspordi Liit korraldas seal boccia individuaalset MV-d. Kohal oli invasportlasi nii Narvast, Tartust, Tallinnast, Võrust, Paidest ja muudest Eesti linnadest. Kokku oli võistlejaid ligi 60. A-klassis oli tihe konkurents, sest osalejaid oli 29. Olin sekretär ja märkisin tulemusi üles. Bocciapalle seekord ei korjanud, sest tervis ei pidanud pingele vastu ja nii võtan elu rahulikumalt ning vaiksemalt tooli peal istudes. Võistlused algasid hommikul kella 10st ja lõppesid veidike peale kella 15. B-, C- ja D- klassides oli osalejaid vähem aga mängud põnevad ja pallid muudkui veeresid võistlejate pihkudes. Tegin koos Arkoga pilte, mida näed siit.

Vaadake neid pilte ja nendelt paistab vastu invasportlaste innukust ja tahtejõud. Füüsilist pingutust nõudev ja eneseproovile panemist nõudev spordiala see boccia. Pilte vaadates tabas mind mõte, et praktiliselt 90% nendest liikumispuudega inimestest on töötud, kelle jaoks ongi invaspordivõistlusel osalemine praktiliselt ainus eneseteostuse viis. See sunnib inimesi kodudest välja tulema, treenima ja võistlema. Paraku tuleb oma taskust kinni maksta nii transport, osalustasu ja toit aga keegi ei nurise, vaid pigem ootab millal tuleb järgmine võistlus. Samas on need sportlased nii erineva puudega, kes lapseeast, kes traumajärgselt või peale haigust, vigastust või tööõnnetust liikumiskahjustuse saanud. Noori mehi on palju, samas lapsi vähe, mille tulemusel on ülekaalus vanemaealised inimesed. Kui neilt see invaspordiga tegelemise võimalus ära võtta, siis paljud ei pääsegi kodudest välja. Miks küll ei saa EV riigikogu ja valitsus aru, et puuetega inimeste sporti tuleb toetada, sest ennetav tervise- ja tippspordiga tegelemise soodustamine ja rahastamine on palju kordi odavam, kui maksta haiglaravidele, retseptiravimitele... Traumade, puuete ja vigastuste eest pole keegi kaitstud. Samas tagasihoidlikest pensionidest pole võimalik tegeleda spordiga, sest meie puudega inimesed ei suuda enamasti ujulate, jõusaalide või treeningruumide eest. Iga omavalitsus saaks ulatada abikäe nii nagu tegi seda Paide linn eilsel üritusel. Mõistmist, hoolivust ja toetust vajavad puuetega inimesed. Kevadine sportlik päev Paides tõi paljudele invasportlastele, osalejatele ja korraldajatele sära silmadesse ja parimatele ka medalid kaela ja diplomid kätte.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...