23. märts 2011

Puudega inimese sõiduki parkimiskaart

Ei möödu päevagi, kui keegi ei küsiks, uuriks või tuleks kohale Tallinna Puuetega Inimeste Kotta. Seepärast panen siia info ka teistele, kellel liikumispuudega inimese sõiduki parkimiskaart aegunud või taotleb uut.

Parkimiskaarte väljastatakse Tallinna linna elanikele Tallinna Linnavalitsuses. Kaarte väljastab Tallinna Transpordiameti linnatranspordi osakond Vabaduse väljak 7, Linnavalitsuse Teenindusbüroos (Roosikrantsi tn poolne sissekäik) laud 3. Ratastooli kasutajale väljastatakse kaart Linnavalitsuse infosaalist, kuhu siseneda peaukse kaudu. Info telefonil 640 4456. Parkimiskaart kehtib kuni 5 aastat, kaarti saab taotleda ka ajutise liikumisvõime kaotuse korral.

Oluline on rõhutada, et parkimiskaart väljastatakse õigustatud isikule, mitte sõidukile ja seega on parkimiskaardi taotlemine, väljaandmine ja selle kasutamine isikupõhine ning lubatud ainult juhul, kui tegemist on parkimiskaardi saanud isikuga seotud sõitude ja parkimisega.

Kuni 30.06.2011 kehtiva liiklusseaduse alusel saavad parkimiskaarti taotleda: liikumispuudega inimesed, kes kasutavad abivahendeid (jalaprotees, kepp, kargud, ratastool jms); nägemispuudega inimesed; isikud, kelle käimine on tugevalt raskendatud muu raskekujulise üldhaigestumise tõttu. Liikumis- või nägemispuudega lapsele võib taotleda lapsevanem või eestkostja.

Parkimiskaardi taotlemiseks tuleb esitada:
1) isikut tõendav dokument (pass, ID-kaart, juhiluba);
2) arsti teatis parkimiskaardi taotlemiseks;
3) parkimiskaarti taotleva isiku foto 3 x 4 cm.

Kaardi eest tasuda 2,56 eurot Tallinna Linnakantselei finantsteenistuse arvele nr 10220077495010, viitenumber 5257050050050222. Selgituseks: ees- ja perekonnanimi, “invakaart”. Internetipanga teenust saab kasutada kohapeal.

Parkimistasu kehtestamine - parkimise õigust tõendav dokument peab olema paigaldatud mootorsõiduki esiklaasile või armatuurlauale nii, et väljastpoolt mootorsõidukit oleks võimalik tuvastada tasutud parkimisaega või dokumendi kehtivust. Liikumispuudega või pimedat inimest teenindava sõiduki parkimiskaart paigaldatakse sõiduki esi- või tagaklaasile.

Parkimistasu maksmisest on vabastatud liikumispuudega juht tema kasutuses oleva sõiduki parkimisel nõuetekohase parkimiskaardi olemasolul. Viivistasu maksja on mootorsõiduki omanik. Kui liiklusregistrisse on kantud mootorsõiduki vastutav kasutaja, on viivistasu maksja vastutav kasutaja.

Uus liiklusseadus hakkab kehtima alates 01.07.2011, mille alusel väljastatakse parkimiskaarti tasuta. Isik peab esitama parkimiskaardi saamise õigust tõendava dokumendi, mis on erinevate sihtgruppide puhul erinev. Sihtgrupipõhiste erinevuste põhjuseks on asjaolu, et Sotsiaalkindlustusameti (SKA) poolt väljastatud dokumendid erinevad vormilt ja sisult:
1) kõigil puudega isikutel on parkimiskaardi (v.a. ajutine kaart) saamise aluseks SKA väljastatud puude raskusastme ja lisakulude tuvastamise otsus;
2) kui tööealistel puudega isikutel on SKA väljastatud puude raskusastme ja lisakulude tuvastamise otsusel märge keskmisele, raskele või sügavale puude raskusastmele vastava liikumis- või nägemisfunktsiooni kõrvalekalde kohta, ei ole vaja lisa dokumente.

Parkimiskaart antakse välja taotluse alusel isikule, kellel esineb:
1) keskmisele, raskele või sügavale puude raskusastmele vastav liikumisfunktsioonihäire;
2) keskmisele, raskele või sügavale puude raskusastmele vastav nägemisfunktsiooni kõrvalekalle;
3) ajutine liikumisfunktsiooni kõrvalekalle, mis tingib liikumisabivahendi kasutamise või ajutine nägemisfunktsiooni kõrvalekalle.

Kui puue tuvastatakse, siis tehakse otsus, kus fikseeritakse see, kui pikaks ajaks on puue tuvastatud. Ajutise kõrvalekalde kohta annab teatise pere- või eriarst. Kui tegemist on ajutise liikumisfunktsiooni kõrvalekaldega, on lisatud täiendav kriteerium, mille kohaselt peab kaasnema vajadus kasutada liikumist abistavat tehnilist abivahendit (nt kargud, käimisraam, ratastool jne).

Fotod ja lisainfo siit.

Tallinna linna parkimisega seotud link.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kui ma elaksin teie piirkonnas,valiksin Teid,sest olen blogi kaudu inimesest piisava pildi saanud ega peaks vinguma,et "valesti valitud" ...Aga ma ei ela kahjuks.Jõudu !

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...