24. november 2011

Käisime PÖFFil filmiõhtul

Pliks plaks eile lõi ette 42! Hommikul tööle, siis lõunapaus töökaaslastega saalis ümber pika laua taga koos kringli, tradiltsiooniliste kiluleibade ja salatiga. kella 16ks Tallinn Ülikooli strateegilise juhtimise eksamile ja siis kella 18ks PÖFFile. Arko kutsus mind minu sünnipäeva puhul kinno Solarisesse. Mina ostsin pileti ja istusin 4.reas aga 5 ratastoolis külastajat istusid esimese rea ees ja neil olid pead kuklas, sest ekraan on suur ja päris kehv seal ees filmi vaadata. Ei tea miks kinode ehitajad arvavad, et ratastoolis kliendid tahavad istuda teiste ees ja kaelad kõveras, pead kuklas filme vaadata. See ongi esmaseks põhjuseks, miks Arko eriti kinos ei taha käia. Aga eile käisime ära. Loodan, et kõik see, mida 2 kuud õppisin ikka kasutuks ei osutunud ja eksami tehtud sain. Kuigi jah küsiti ka seda, millest ma eriti palju kas ei mäletanud või ei meenunud. Nüüd ootusärevuses.  

Pimedate ööde filmiks oli Belgia 2011 film pealkirjaga "Tule nagu oled". Rezisöör oli ka kohal ning peale filmi oli 0-korrusel kohvikus ka arutelu. Programmis Erinevus rikastab eelinfona reklaamiti "väga muhe komöödia ja samal ajal tõsiseid teemasid käsitlev film. Peale filmi aatriumis arutelu teemal "Kas puudega inimene on oma saatuse sepp?" - teisisõnu räägime erivajadustega inimeste iseseisvumisest. Arutelu juhtis Monika Haukanõmm (Eesti Puuetega Inimeste Kojast) ning kaasa rääkisid filmi režissöör Geoffrey Enthoven, Maarja küla juhataja Ly Mikheim ning arendusjuht Huko Laanoja ja Küllike Bode, kes on vaegkuulja. Lisaks Arko Vool (Tallinna Liikumispuudega Inimeste Ühingust) ja lapsevanem Pille Unger. Märksõnadeks olid: seks, süütus, iseseisvumine, reisimine, sallivus ja unistuste täitumine. Täiega põnev film oli ning osatäitjad olid üsna elust enesest, lihtsalt nii hästi mängiti. Kolmest puudega inimesest 2 olid ratastoolis (sh elektritooliga ja teine kasvaja tagajärjel ratastoolis surija) ja siis kolmas oli praktiliselt pime mees. Positiivset filmi toetas ka arutelu, milles selgus, et igal noorel inimesel on õigus unistada, elu nautida ja suureks saada ja seda vahel reisides ilma oma vanemateta, kui selleks on tahtmine, võimalused, unistused ja toetavad peresuhted. Koju jõudsime alles kella 22 ajal. Siis poisid ootasid lilledega juba, sest mul oli ju sünnipäev. Nii armas neist. Täna jõudsime perega õhtusöögile Kamikadzesse. Toit oli seal hea ja maitses hästi ning teenindamine viisakas. Sel aastal siis suurt pidu ei teinudki, vaid olin koolis ja kinos.  Erinevus rikastab maailma ja nagu filmi tegijagi ütles on paljud meist erilised koos oma vajaduste ja soovidega. 
Foto: FB Erinevus rikastab albumist.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...