15. november 2011

Oktoobrikuu Mustamäe Halduskogu sotsiaalkomisjonis


Mustamäe Halduskogu sotsiaalkomisjoni koosolek toimus 31.10.2011 ja teemaks oli hambaravi kättesaadavus Mustamäe linnaosas. Koosolekul olid esinejateks hambaravikeskuse juhataja kt Krista Vapper ja ülemõde Eve Laasner. Kohtusime Mustamäe polikillikus ja saime teada, et hambaravikeskuses tegeldakse hammaste ravi ja kirurgiaga, parodontoosi ehk igemete raviga, vajadusel valmistatakse ka hambaproteese. Teeme ka röntgenipilte, sh panoraampilte ja ka hammaste valgendamise protseduurile võite meie juurde tulla. Hambaravi on tasuta kuni 19-aastastele lastele ja tasuta antakse ka vältimatut abi,  kui see tähendab patsiendile eluohtikku seisundit. Samas kui hammas hirmsasti valutab, siis ei tähenda see veel vältimatu abi vajadust, reeglina antakse siis esmaabi. Meie hambaravikeskuse kabinetid asuvad: Väike-Õismäe polikliinikus, mis on hetkel suletud renoveerimistöödeks, Mustamäe polikliinikus, Kopli polikliinikus,  Pelgulinna Sünnitusmaja naistekliinikus. Hambaravile registreerumine toimub telefonil 1314 ja aega saab broneerida ka ID-kaardiga Internetis: https://digireg.ltkh.ee/Veebiregistratuur/faces/Index.jsp .
Mark Levin valutas südant, et Eesti on ainuke riik, kus ei kompenseerita hambaravi. See toob kaasa probleeme, kus inimeste hambad on kehvas seisus ja inimesed suudavad maksta vaid esmaabi eest kuid hammaste ravimiseks raha lihtsalt ei jätku. Kogemus on, et inimene peab käima ravil üks kord aastas. Praegu inimesed kardavad tulla esimesel korral, et kulud on nii kallid ja jätavad tulemata. Eve Laasner rääkis, et praegu tehakse noortele, kes saavad 19.aastasteks, üritusi ja teavitame, et hambaauk hakkab arenema hamba sees, mitte väljapool. Vahe kontroolil ja ravil on 150 eurot. Alus panna nendele lastele, kes on käinud regulaarselt hambaarsti juures, siis on probleem selles, et kui saab 19 aastaseks, siis kaob silmapiirilt 5 aastaks ja siis on ravi kulud suuremad. Selgus, et vähe on neid inimesi, kes hambaravi ei vaja. Neid peab õpetama, meil ei õpetata selliseid inimesi, kes oskaksid seda tööd teha. Praegu on nii, et inimesed, kes tulid tööle, puudub paber, mis tõendaks väljaõpet. Meil täna ei ole nõuet, et assistendil peaks olema eriväljaõpe. Kes on tulnud ja soovib tööalast soovitust, siis saame anda kinnituse, et omab töökogemust ja on meil töötanud. Meie tahaks saada õde, kes spetsialiseerub hambaravi õeks. Komisjoni ettepanek oli, et inimestele peab olema tagatud minimaalne rahastus hambaraviks. Alar Sepa ettepanek oli koostada õppekava koolituseks ja siis on praktikabaas olemas. Eve Laasner teadis rääkida, et Tartus Dentes koolitab hügieniste, kuid meil seda teenust ei rahastata.  Kokku töötab hambakliinikutes 32 inimest, sh 32 arsti, sama palju abilisi on vaja. Kõik hambaarstid ravivad ka lapsi. Minu küsimusele narkoosiga hambaravi kohta vastas Krista Vapper, et lapsi teenindab Tallinna Lastehaigla aga täiskasvanutel sellist teenust ei ole, sest see nõuab eraldi järelvalvega ruumi toibumiseks. Kevadel üritasime koostöös PERHiga teha eraldi vastuvõttu lastele ja puuetega inimestel, kuid praegu tehakse narkoosis hambaravi ainult lastele lastehaiglas. Erakabinetid, kus tehakse narkoosiga hambaravi on kallis ja anestesioloogid võivad keelduda. Nõmme polikliinikus töötab hambaravikabinet ja personal on 10liikmeline.
Tundsin ka huvi mida võetakse ette võlglastega ja selgus, et iga kvartal võetakse võlglased kokku ja sellega tegeleb finantsosakond. Marika Lillemäe selgitas, e: mõnel harval korral oleme ka kompenseerinud. Mark Levin tundis huvi, kui kiirelt saab hambavalu korral vastuvõtule ja selgus, et samal päeval. Mustamäel on esimene raviarstile vaba aeg 1.novembriks. Kui arst vähe siin tööl käib, siis on ka järjekord pikem. Räägiti ka, et lastele eraldi hambaarsti ei ole ja kõik noored hambaarstid, kes meile tööle tulevad, paneme ka hambaid tõmbama. Meil kõik arstid teevad kõike. Proteesib 3 inimest ja Nõmmel 4, kokku 7.  Hetkel ortotondid meil lastele hambaklambreid ei pane. Panoraampilti ei pea alati tegema. Arst ravib, arve koostatakse osakonnas ja registratuuris saab tasuda. Nüüd on võimalik saada programmi abil soodustust arvest maha ja ei pea enam haigekassasse kuludokumenti esitama soodustuse saamiseks. Programm LIISA kontrollib soodustust ja broneerib selle ära. Keskmise hambaplommi hinda on raske öelda, sest see oleneb ravist, sest võimalik on hambaid ravida 3 erineva täidisega. Hinnakirjaga saab tutvuda kohapeal ja ka Internetis. Hambatäidisele lisandub tööraha jm. Praegu paneme flaierit kokku. Tahame minna keskkoolidesse teabepäevi tegema. Osades koolides on ka hambaarstid kohapeal.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...