27. detsember 2015

Taaskasutusest ja vähemast tarbimisest

Olen end korduvalt tabanud poodides ringi sagimas ja mõtlemas, et kuidas saaks ise vähem tarbida ja elada nii, et ei tekiks nii palju prügi. Kui artiklid jagavad erinevaid nippe ja arvamusi, siis igas peres need ei toimi. Lugesin ka Anne ja Stiili artiklit "Kuidas on võimalik üksi elades nii palju prügi toota, et pea üle päeva seda välja viin?", mida saab lugeda SIIT
Kui tundub, et taas on tulemas mingi pidu või koosviibimine ja ikka tahaks midagi uut selga panna, siis jalutan suurtes kaubanduskeskustes ja kohe ei leia midagi head, soodsat ja sellist, mida viitsiksin selgaa proovida või kohe ära osta. Nii olen korduvalt ennast tabanud mõttelt, et aga mul on kodus see tumepunane seelik, mida pole ammu kandnud või kus on need tumedad, madalad kingad, mis mul olid... Sest ikka on nii, et need ühed ja samad riided on need mõnusad ja eriti armsad millega sageli käin. Aga hea põhjus kappide koristamiseks ongi selline avastamise rõõm. Saab ikka sügisel suveriided kotti ära panna ja siis on kappide riiulites rohkem ruumi ja endalgi selgem ülevaade oma kapide sisust. 
Toidukaupadega on natuke keerulisem, sest ikka veel toon ma koju liiga palju sööki ja seda, mis varem kulus neljale, siis nüüd paraku ei suuda me Arkoga kahekesi ära tarbida. Kahju on küll sellest, kui leib ja sai hallitama läheb või piim ja vorst hapuks. Anne ja Stiili oktoobrikuu ajakirjas oli artikkel, milles soovitati säästmiseks osta suuremas koguses toitu hulgiladudest aga mis teha, kui isegi terve sai on liiga palju minu jaoks ning vahel ei suuda piime, jogurtitki enne vanaks minemist ära tarbida. Probleemi lahendab parem planeerimine ja teadmine erinevatest söökidest mida järgnevatel päevadel valmistada. Küll on hea, et sügavkülmas leidub nii värskeid marju kui ka moosi ja juurvilju. Neid on hea tarvitada ja toitudesse lisada. Kahjuks pole mina suuteline planeerima ja nii käimegi nädalas 2-3 korda poes ja vähemalt proovime osta vajalikku ja seda mida kohe paari päevaga ära sööme,sest vana ja halvaks läinud toitu ma süüa ei suuda ja teeme siis süüa nii, et sööme koheselt valmistatud toidu paari päevaga ära. Kilekotte üritan vähem kasutada ja poes kämiseks on meil riidest kotid juba varasemast ajast ning roosa kast käib ka autos. Sinna hea asju sisse panna ja autost tuppa tassida. 
Sõõme vähem, tarbime vähem ja elame paremini.  
        

Kommentaare ei ole: