20. september 2023

Automatk Tallinnast Hispaaniasse ja Portugali 4

 4. päev - 13.juuni 2023

Alustame kohe hommikul sõitu Luksemburgi. Kl 9 teeme söögi ja poepausi piiril. Seal on kohvik ja pood, tualett ja õues ukse kõrval suured pesumasinad. Tuled reisilt, pesed pesu ja teed kohvikus aega parajaks. Ostsime tax free poest 2 kilo kohviube, mis lõhnasid hästi. Sõidame kesklinna ja pargime auto jõe äärsesse parklasse. Tasuta, sest invaparkimiskoht on vaba ja ruumi jääb ka parajalt, et ust avada ja tõstuk välja lasta, kuid keegi sõdab ja peatub ukse ees. Politsei ei luba seal neil parkida ja nii saab Arko bussist välja. Jalutame vanalinna. Ostan Luksemburgi riigi lipu - punase valge sinise triipudega. Majad tunduvad ka saksa pärased. Jõgi kulgeb läbi linna ja mõlemal pool on üleval ja all müürid ja hooned. Rongiühendus on ka olemas. Kirikukellad löövad siis, kui kell näitab 12.12. Linnatänavad on üsna mägisel alal. Käime kesklinnaplatsil ja otsime vaateplatvormi. Mina jalutan ühele nn linnakaardil märgitud vaateplatvormile, kuid seal on suured puud ja midagi eriti ei näe. Arko ootab mind ühe kohviku ees, kus töötaja laob toole ja laudu välja ning samal ajal laulab raadiole kaasa. Ringiga kõnnime auto juurde tagasi. Teeme tutvust linnaga läbi autoakna. Rohkem linnas ruumi parkimiseks ei leia. Arko otsib välja sellise lifti ning kui sinna sõidame, siis selgub, et ainuke invaparkimiskoht on hõivatud. Sõidame kaugemale ja pargime tee äärde linnatänavale. See lift on selline suur platvormiga nn tõstuk. Sinna mahub mitu jalgrattast ja palu inimesi, vist 20. Tasuta sõidame üles ja vaatame üleval platvormil linna, siis viib tee üle silla parki. Seal on jalgrattateed, kõrgemad pingid. Selgub, et pargis on uhke loss, mis osutub vanadekoduks. Hoovis on väravad lahti, kenad lillepeenrad ja välijõusaal. Inimesed jalutavad sisse ja tulevad ratastoolis eakate inimestega välja jalutama. Aia taga on ka parkla ja ringtee. Näha on ka mitut hooldekodu autot. Ilus, puhas, korralik. Sõidame liftiga alla tagasi. Seal on seina ääres klaver ja vastas tualettruumid, sh ka invaWCdega. Kohalikud rataste või kärudega kasutavad seda lifti päris tõhusalt. Hea lahendus nagu meil Toompea vaateplatvormile saaks sarnase lahenduse luua. Saaksid ilma treppe kasutamata liftiga üles ja alla. Liftini saab luua ka nn silla. Luksemburg on riigina päris pisike. Sõidame edasi Saksamaale. Sööme hilise lõunasöögi steiki koos friikartulitega. Seal on selline päevapakkumine, et kes ostab steigi (lihatüki), siis see saab kas joogi või koogi tausta. Söön koogi ära, Arko valib joogi. Luksemburgi linnas olid väga pikad trammid ja käimas valimised. Isegi piraatide parteid saab valida. Sellised plakatid olid olemas. Kui auto juurde tagasi tulime, siis töötas meie autost eemal puksiiriauto, sest keegi oli kohaliku elaniku värava kinni parkinud ning omanik kutsus teisaldusauto. Eks tuleb ikka vaadata kuhu oma auto parkima jätad. Õnneks meil selliseid probleeme pole tekkinud.  sõidame edasi ja peatume parklas, kus kostab laske, mis tundub linnupeleti. 

Läbisõit 447,4 km.













































































Saksamaa saab otsa ja kl 16 saabume Prantsusmaale. Nüüd väldime kiirteid ja sõidame mööda külateid. Ringilt ringile, teeme vahepeal peatuseid. Ööseks sõidame tasulisel kiirteel ja pargme Shelli tankla parklas. Seal on ligipääsetavad duššXikabiinid ka ratastoolikasutajatele. Kasutame võimalust ja peseme. Öö on vaikne ja rahulik, kui välja arvata püssipaukude sarnased helid, mis tõenäoliselt on linnupeleti. Läbisõit 447,4 km. 
















 

  

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...