5. detsember 2010

Puuetega inimeste päeva konverentsil 3 12 2010

Reedel olime kutsutud Eesti Puuetega Inimeste Koja korraldatud seminaril pealkirjaga "Puudega inimeste sotsiaalne tõrjutus — müüt või tegelikkus?“ , kus räägiti puuetega inimeste olukorrast, uuringust ja probleemidest. Mulle meeldis Sven Kõllametsa ettekanne ratastoolikasutaja toimetuleku kohta ning probleemidest hoonetesse ligipääsetavusega. Meelierutav oli kuulata Agu Uudelepa tõdemusi karkudega Tallinna tänavatel liikumisega ning vasakukäelisusest kui ebanormaalsusest. Getter Tiirik andis ülevaate puuetega inimeste toimetuleku uuringust, millest selgus, et puuetega inimesed elavad vaesuses. Veel esinesid Anu Toodu, Mari-Liis Sepper, kes kõik oma ettekannetes puudutasid vaesuse, diskrimineerituse ja tõrjutuse teemat.

Päeva teises pooles toimus erinevate erakondade debatt, millest võtsid osa Eiki Nestor, Urmas Reinsalu, Mai Treial, Hanno Pevkur ja Maret Merisaar. Kõik lubasid seista hea selle eest, et puuetega inimeste konventsioon ja sellega kaasnev protokoll kehtima hakkaks aga selleks on vaja veel tööd teha ministeeriumite ja linnade liidu ning omavalitsuste liidu rahvaga. Arvan, et praegu kardetakse kolli seal, kus seda ei peaks nägema ja nagu ütles Eiki Nestor, et puuetega inimesed tulge ja koolitage poliitikuid ja ametnikke. Mõtlema panevad probleemid ja tõsi see on, et kui pole tööd aga on puude toetus ja töövõimetuspension, siis sellest ei jätku vajalike kulutuste jaoks ravimitele, abivahenditele, invatranspordile, hügieenitarvetele, telefonile, riietele, telefonile, internetile ega teenuste ostmisel omaosaluse tasumiseks. Aga puuetega inimesed ei nurise, ei hädalda, vaid kannatavad ja tunnevad muret saamata sotisaalteenuste, rehebilitatsiooni või tööturuteenuste tõttu, sest Eesti eripiirkondades on see teenuste kättesaadavus kehva. Loodame, et poliitikutelt antud lubadus, et toetusi ei vähendata ja pigem on ajale jalgujäänud summasid vaja oluliselt suurendada. Kohale tulnud inimesed olid rahulolevad ja kuulasid konverentsi huviga.

Pilte siit

Uuringuga on võimalik tutvuda www.epikoda.ee aadressil. Sellest oli ka Sirje Niitralt uudis Uuring: puudega inimestel jagub raha vaid hädavajalikuks.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...