19. mai 2012

Kas on see vargus või heategevus võõraste sulgedega?

Täna hommikul sain sellise uudiskirja kunstnik Mellalt oma postkasti. Nüüd olen ma kuulus rahvusvaheliselt tunnustatud fotograaf. Esialgu oli hurraa ja ohhoo-elamus aga pärast jäi kummitama miks küsimus? 

Miks ei leia ma om nime ajalehest ja miks ei küsitud luba foto avaldamiseks Soome ajalehes?

Aga millegi pärast pole minult luba küsitud ja ei näinud ma viidet autorile. Paha lugu, kuigi pilt on kena ja natuke lõigutud väiksemaks ja reklaamib meie jalameest Meelis Luksi, kes joonistab varvaste abiga ja saab nende kaartide müügist omale stipendiumi ehk palka. Kas nüüd on oodata autoritasu ja mul läheb nii hästi, et saan tasustatud! Ajaleht siis sellise pildi avaldas. Foto on tehtud Soomes, Eesti-Soome kultuuripäevadel Turkus augustis 2011.aastal.Minu fotosid on olnud ajalehes Linnaleht (ilma minu loata ja ajakirjaniku nime all) avaldanud. Ajalehed Videvik (Priit Kasepalu artiklil) ja Mustamäe linnaosa lehtedes (minu ja Gerd Tarandi artiklitel) on ilmunud ja selleks on ka luba küsitud ja mina pole keelanud avaldamast oma käsitööd fotograafina.  Läbisin eelmisel aastal isegi fotograafia lühikursuse Aron Urbi juures. Peale seda tegime pisikese fotonäituse meie majas. Ma pole kade aga ikkagi leian, et on õige, kui eelnevalt foto avaldamiseks Soome postimüügi reklaamlehes luba küsida. Sama olukord oli ka  Delfis, kui Hegert Toomsoo kirjutas sinna nupukese, lisas minu pildi ja  ja siis lisati fotole tema nimi, hiljem Delfi parandas oma vea. Meenub lihtsalt selline uudis: http://www.postimees.ee/564512/tv3-kuulus-fotograaf-nouab-kesknadalalt-raha/.Ja eks iga kunstnik paneb ka oma tööle oma nime alla.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...