2. mai 2012

Märtsikuu Mustamäe sotsiaalkomisjonis


26.märtsil 2012 toimus Mustamäe Halduskogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni väljasõidu koosolek Mustamäe sotsiaalmajas, kus külastasime dementsete päevahoidu. Meid võttis vastu Lea Kermas, kes hoolitseb eakate eest siis, kui nende pereliikmed on tööl. Selgus, et kliente on kokku 8 aga sel päeval oli kohal 4 inimest. Ülekaalus on naised, kuid on olnud ka 2-3 meest. Ta töötab dementsete päevahoius 2006.aastast. Klientidele on päevahoiuteenus tasuta ja nad tuuakse siia pereliikmete poolt, kuid toidu eest tasuvad nad päevas sõltuvalt sellest kas on praad või supp, vastavalt 1.75 või 2.25 eurot. Eks iga inimene hoiab pereliiget võimalikult kaua kodus, kuid kui algavad probleemid, siis otsitakse abi. Samas meie näeme, et mida rohkem neid kohal on, seda paremini nad segunevad ja saavad suhelda. Praegu on 1 klient pime, 2 on venelannad ja kaks on neist Nõmmelt. Nad on rahulikud kliendid. Mina komisjoni liikmena tundsin huvi, et kas päevahoiuteenust kasutavad Mustamäe elanikud või on ka teistest piirkondadest ja selgus, et enamus on meie linnaosast aga 2 inimest tuuakse Nõmmelt. Meil osales ka külalisena Mare Leppik, kes on vanemõde hooldusravikliink´ikus ja tema teatas, et alustavad päevahoiuteenuse korraldamist Õismäe polikliiniku hoones peale selle hoone renoveerimist novembris 2012 ja pakume teenust ööpäevaringselt kui selleks soovi on. Komisjoni esimees Mark Levin tundis huvi, et kas töötaja küsib milliseid ravimeid nad tarvitavad ja saime teada, et tavaliselt nad võtavad ravimeid hommikul kodus oma rohud ära või siis antakse ravimid kaasa.
Lea selgitas, et dementsete päevahoiuteenuse kasutamiseks tehakse lepingud päevategevuse osutamiseks ja vajalik on perearsti suunamiskiri. Teenus on klientidele tasuta, kuigi koduhooldusteenus on tasuline, samuti tasuvad vanemad lasteaia koha eest. Meil on suvel kollektiivpuhkus. Teenust osutatakse keldrikorrusel, mistõttu need, kes vajavad suuremat kõrvalabi ei saa meie teenust kasutada. Samas on võiamlus kõrvalruumids pikali heita ja puhketoas televiisorit vaadata ja vestelda. Mark Levin küsis, et kui organiseerida transport hommikuti ja õhtuti, kas siis oleks kliente 3 korda rohkem, kui inimesi võetakse 1, 2 ja 3 kaupa peale. Lealt tuli vastus, et sellisel juhul võtab transportimine kaua aega ja nad väsivad ära, aegajalt jäävad nõrgaks. Nad on vanuses üle 64. aastased. Mare jagas oma kogemusi, et Soomes on korraldatud kogukonnas transport, mis tuleb ja võtab inimesed kodudest peale ja toob kohale. Seejärel kella 11 ajal tulevad vabatahtlikud, kes tegelevad nendega ja viivad õue jalutama või puu alla istuma. Kes välja minna ei soovinud, võis jääda tuppa ja pikutada. Tundsime huvi, et mida siis tehakse, kui midagi juhtub ja juhendaja vastas, et kutsub kiirabi välja. Mina tundsin huvi, et kuidas on pereliikmed rahul pakutavate võimalustega ja teenusega ja selgus, et nad on rahul ja peaasi, et eakad hakkama saavad. Oleme avatud esmaspäevast reedeni kella 7.30st kuni 18.30ni. Nädalavahetustel ja öösel me teenust ei paku. Töö käib graafiku alusel 2 päeva kaupa, kuid ideaalis peaks olema nagu lasteaias, et lõunal on vahetus. Dementsete päevahoidu korraldab Mustamäe sotsiaalkeskus ja töötasu on 530 eurot kuus. Toit tuuakse kohale sotsiaalkeskusest ja kaetakse laud, vajadusel söödetakse ja hommikul tehakse sooja jooki ja putru. Maja ümbrust koristab majahoidja. Lea Kermas on lõpetanud Tallinna Pedagoogilises Seminaris 2.aastase hooldustöötaja koolituse. Selgus, et päevahoiuteenuse osutajad omavahel koostööd ei ole teinud. Perearstid eriti huvi õles näidanud ei ole aga töötajale meeldib töö siin päevakeskuses, sest siin vastutab tema nende inimeste heaolu eest, kuid koduhoolduses on eakad inimesed kodudes üksinda ja ei tea kunagi, mis ees ootab või on inimene abita surnud. Siin on töö rahulik, stabiilne ja vajalik. 

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...