10. juuni 2013

Hambad korda paari kuuga

Võtsin üle paari aasta ennast taaskord ja külastasin hambaarsti. Käin juba aastakümneid ikka ühe ja sama hambaarsti juures Tallinna Hambapolikliinikus Toompuiesteel. Varem oli hambaarstidele raske numbrit vaja ag nüüd pole muud, kui võtta aega ja isegi aja saab Internetis ära broneerida (vaata siit). Dr Ilme Tammeveski on hästi tore, abivalmis ja püüdlik hambaarst ja toredad hambaarsti õed on ka alati olnud. Täna ütles arst õele: anna mulle see väiksem ekskavaator ja mind ajas see naerma, sest õde ulatas tavalise hamba urgitsemise metallist orgi. Sellised peened nimestused. Arstil käik on sujunud päris kiiresti ja kellaajaliselt, ei mingit tüütut kse taga passimist. Hea klienditeenindus ja puhtad remonditud ruumid. Päev enne hambaarsti aega saadetakse sms meeldetuletuseks mobiilile.

Kui alguses on hirm, siis tema valutu hammaste puurimine ei tekitanud minul mingit hirmu. Teeb ikka paar auku korraga korda ja ise naeratades lohutab, et kui väikseid hambakahjustusi ja auke ravida, siis on ka  hambaravile kulutused väiksemad. Esimesel korral vaatas minu suu üle ja siis pani plaani paika, et 2 korda kuus ja ongi hambad korras. Iga kord saan kviitungi, millega tuleb minna alla infoletti kassasse tasuma. Sain 4 korda hambaarstil käia ja olidki veidi üle 200 euro eest kokku hambad jälle korras. Röntgenit polnud vajagi teha, sest see pilt oli neil arvutis digitaalselt olemas. Samas on tähtis, et hambad ei valutaks ja ei pea neid rohkem välja tõmbama. Minu arvates peaks riiklik süsteem tasuma ambaravi eest, sest hambutud inimesed on ikka koledad ja hambavalu ei peaks keegi kannatama.

Suuhügieenist sõltub kogu tervis ja nii ostamegi koju erinevaid hambapastasid, mida on poes saadaval ja neid kõiki ei jõuagi ära proovida. Mõni on liiga magus, teine ei matse jne. Peres on meid 4 ja nii ongi inimestel erinevad maitsed aga õnneks kõik pesevad hambaid korrapäraselt. Mul on hea meel, et pole juba palju aastaid hambavalu tundnud. See hirm kaob esimese korraga ja kaasaegsed hambapuurid on palju paremad ning plommid püsivad suus. Ei taha mõeldagi noorusajale, kui hambaarsti juures käisin vist poolaastat korraga. Tegelikkuses olid siis ka materjalid ja puurid teised. Nüüd üritan oma poegadele selgeks teha, et hambad on kogu eluks ja kergem on ravida, kui pärast hambavalu kannatada ja palju raha kulutada. Inimesed, kui vähegi võimalik, siis hoolitsege oma hammaste eest ja võtke see hambaarstile käik ette. Tervis on tähtsaim vara.  

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...