27. juuni 2013

Kelleks saada ja mida õppida?

Sain ühelt koolilõpetajalt kirja, kus ta tundis huvi sotsiaaltöötaaja elukutse vastu. Infot leidis neiu Internetist minu blogi lugedes ja sai teada, et õpin Tallinna Ülikoolis sotsiaaltööd. Tal huvi selle valdkonna vastu, kuid värske keskkooli lõpetajana ei olnud tal veel täit kindlust selles osas, kas tasuks seda õppima suunduda või mitte. Huvitub noor inimene sellest erialast, sest tema arust on sellel täitsa mõte sees - sotsiaaltöötaja reaalselt aitab kedagi ja soovis teada saada, et mis kasu on tööst. Veel oli ta teadlik, et madalad palganumbrid ja raske emotsionaalne töö aga need tekitavadki kõhklust. Küsis siis minult, et milline näeb välja ühe sotsiaaltöötaja argipäev? Millised on need väljakutsed, mis tuleb ületada? Kirja lõpus lootisd ta, et ma vaevun talle vastama. 

Ja seda me tegingi, sest sotsiaaltöö on huvitav eriala ja täis väljakutseid ning arenguid. Mõtlesin siis teistelegi seda kogemust ja kirja jagada. Loodan, et see neiu ei pahanda, sest minu meelest igati tark tegu enne õppima asumist lähemalt asja uurida. Selgitasin lühidalt, et sotsiaaltöötajate tööks on riskigruppidesse kuuluvate inimeste aitamine. Riskigruppi kuuluvad inimesed, kel on suurem võimalus sattuda raskesse majanduslikku olukorda. Nendeks on töötud, eakad, kodutud, hulkurid, puuetega inimesed, narkomaanid, asotsiaalid ja krooniliselt haiged inimesed. Sotsiaaltöötaja on erialase kõrgharidusega spetsialist, kelle tegevus on suunatud üksikisikute, perede ja rühmade toimetuleku toetamisele ning kogukonna ja ühiskonna vastavusse viimisele tema liikmete vajadustega. Ta tegeleb nii nõustamise kui ka konkreetse abiga või abi osutamisega. Sotsiaalala spetsialistid annavad abivajajale praktilist nõu ja abi sotsiaalküsimustes ning sellega seonduvatel aladel, aidates neil leida ja kasutada vahendeid ja võimalusi raskuste ületamiseks ja konkreetsete eesmärkide saavutamiseks. Nende klientideks on toimetulekuraskustes inimesed, kelle probleemideks on: töötus, eluaseme puudumine, majanduslik toimetulematus, tõsine haigus või puue, väärkohtlemine, riskikäitumine, ja muud sotsiaalsed riskid. (Allikas: eriala, sotsiaaltöötaja, http://www.lapsevanem.ee/?8187 ).
Tallinna Ülikooli vastuvõtt algab 28.juunil. 

Sotsiaaltöö õppekavade, ainekavade info leiab siit

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...