13. jaanuar 2016

Minu reisiblogi: Türgi 3. Saunapäev

Türgi reisi eel infot otsides, leian Õhtulehe artikli, mis kirjutab järgmist:  Türki sattudes tasuks kindlasti omal nahal proovida, mida kujutab endast vanaaegne antiikepohhi meenutav saun. Muistsete Rooma termide seintele oli kirjutatud: "Saun, armastus ja rõõm käivad vana eani käsikäes". Türgi saun ehk hamam, mis on üle võtnud Rooma impeeriumi saunatraditsioonid, jätkab sama mõtet. Loe artiklit edasi siit (LINK). 

Reisikaaslased jagavad kohapeal kogemust, et hamamis tuleb kohe reisi alguses ära käia, sest muidu kooritakse päevitus jälle maha. Signe soovitab türgi sauna ja nii me u 10 liikmelise seltskonnaga broneerime sauna pühapäevaks. Meenub seriaal "Sajandi armastus" ning ootame põnevusega. Kuigi ka meie suurepärases hotellis on hamam, siis soovime ikka kohalikku teenindust koos saunaelamusega.
Kl 14 ajal saabub väike minibuss, mis meid kohale sõidutab, tehes vahepeatuseid ning korjates inimesi peale. Türgis on tavaline, et turiste sõidutatakse selliste nn taksobussidega. Inimene maksab oma sõidu eest ja saab sõita kuhu vaja. Jõuame kohale ja hamami maja on väiksem, kui mina seda ette kujutasin. Eelnevalt oleme käinud rannas ja ujumas ning olen oma päevitusriiete ülemise osa jätnud kuivama  hotelli rõdule. Esmalt saame sussid ja ruudulised saunarätikud, mis endale riietusruumis ümber keerame. Siis läheme saunatuurile. Teised päevitusriietes ja mina oma musta pitsrinnahoidjaga. Muigan ja teen eriti süüdimatut nägu, vähemalt pole poolpaljalt selle käterätikuga.  Naudime siis sauna, pesemist, kehakoorimist ning mõnuleme ja stressi pole ollagi.
Esmalt saadetakse meid tavalisse sauna  lavale soojenema ja higistama. Peagi saabuvad naistele ka mehed. Varsti ilmub töötaja ja küsib, et kas meie hulgas on abielupaare. Vastame, et on ja nii viiakse esimesena välja nemad. Mõlgutame mõtteid, et mis perepakett see neil on??? Peagi saame teada, et nad on järgmises ruumis, kus saab ennast soolaga sisse hõõruda. Ootame nagu soolakalad, noorpaar ja 5 naist. Naerame, et Andres oma haareminaistega.  Seejärel juhatatakse meid aroomisauna. Päris mõnus on. Varsti tulevad teenindajad-pesijad ja juhatavad meid 6 kaupa trepist üles suurde saali, kus on keskel lamaisase ning servades kraanid, kausid ja toobrid ning istumiseks suuremad pingid. Esmalt saadetakse Andres sinna suurele lauale pikali, siis meie kolme naisega servadesse. Paar väiksemat naist saadetakse nendele pesupinkidele, mis seina ääres on. Pesemine on nii, et hämaras ruumis on igal kliendil oma pesija. Kas siis nais- või meessoost. Esmalt kallatakse mind veega üle, siis võtab pesija sellise lapi, katab selle toobrisse ja liigutab seda edasi ja tagasi, tekitades nii seebivahu. Katab mind vahuga ja hõõrub mu esimese poole puhtaks. Kõrval kostavad mingid löögid ja plaksatused, saan aru, et meesterahvastele tehakse tugevamat pesu. Siis kõhuli ja küürimine jätkub. Pärast veel loputus ja läbi see protseduur saigi. Pärast viiaksemeid ükshaaval trepist üles õue verandale jahtuma ja puhkama. Tellime mahla ja vett või Spritet. Puhkame, jahtume ja jutustame. Varsti saabuvad meile teenindajad, kes meidükshaaval jälle keerdtrepist alla talutavad ja eraldi masaazitubadesse viivad. Mul on prillid all ja nii ei suuda ma üldse võõras keskkonnas, kaaruste ja keerdtreppidel liikuda. Tunne on, et kohe komistan ja kukun aga minule sattunud massüür talutab mu mõistvalt kohale. Massaaz on mõnus ja hea aga tundub, et saab liiga kiiresti otsa. Peale sauna seame ennast valmis, koridoris on seinal sellised nn postkastid, kuhu saab oma massüürile ja pesijale tippi panna. Paneme meiegi ja juba meid ootabki buss, mis meid tagasi hotelli viib. Jälle uue kogemuse võrra rikkam ja soovitan teistelegi. 







 Meie hotelli hamam ja saunad koos sise- ja välibasseinidega.











     

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...