6. jaanuar 2016

Hea tead töövõimereformist: põhiline on hirmude hajutamine

Panen siia ERRi tänase uudise. Link on pealkirja sees. 

Paavel töövõimereformist: põhiline on hirmude hajutamine
Täna 11:46 Rubriik: Eesti
Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel ütles uut töövõimereformi kommenteerides, et töötukassa üritab tööandjaid nõustades hajutada lihtsaid hirme, mis võivad erivajadusega inimese palkamisel tekkida.
Töötukassa alustab tööandjate ning vähenenud töövõimega inimeste töövõimereformi alast nõustamist ning töövõimet toetavate teenuste osutamist. Sealhulgas nõustatakse ja koolitatakse tööandjaid, samuti on erivajadustega inimestel võimalik taotleda töölesõidu toetust ja saatja sõidukulu hüvitamist.
Meelis Paavel ütles "Terevisioonis", et nõustamisest on huvitatud päris paljud tööandjad. "Me oleme valmis pakkuma tuge eelkõige väiksematele tööandjatele, kellel sellist kogemust ei ole, aga kõigile, kes on valmis inimesi palkama või on juba palganud ja on tekkinud lihtsalt küsimusi, siis meie roll on nendele küsimustele, kas ise vastus leida või leida need võimalused koostöös asjatundlike inimestega," ütles Paavel. Paavel rääkis, et alates sellest aastast on töötukassas võimalus aidata töölesõidu toetusega neid inimesi, kes ühistransporti kasutada ei saa.
Saatejuht Katrin Viirpalu küsis, kas tööandjale ei saa panna seda kohustust, et ta peab oma investeeringuid oluliselt suurendama seoses sellega, et ta peab tööle võtma erivajadustega inimesed.
"Me koos vaatame, mis on tööandja panuse võimalused, mis on töötukassa panuse võimalused, mis on kohaliku omavalitsuse panuse võimalused. See reform, millega me nüüd reaalselt alustame, tähendab väga suurt koostööd kõigi erinevate osapoolte vahel," vastas Paavel.
Juulikuust algab erivajadustega inimeste töövõime hindamine. Samuti hakkab töötukassa maksma töövõimetoetust vähenenud töövõimega inimestele ning tasuma tööandja eest vähenenud töövõimega töötajate sotsiaalmaksu.
Paaveli sõnul käivad juba hindamise alustamiseks vajalikud ettevalmistused. "Kõige tähtsam on see, et me peame leidma reaalsed koostööpartnerid, kes meil aitavad seda hindamist läbi viia - tervishoiuteenuse osutajad, arstid. Sellega me praegu tegeleme. Esimesed partnerid on juba olemas," ütles ta. "Me alustame töövõime hindamisega uue metoodikaga 1. juulist. Metoodika on olemas, ta on piloteeritud ja esimesed tulemused on selged," sõnas ta. Paavel ütles, et kui läheb midagi viltu, siis arutatakse asja ja tehakse uuesti. "Midagi sellist, mida ma otseselt kartma peaks, ma täna öelda ei oska."
Tööandja: erivajadusega inimeste palkamist ei tohiks karta
Seve ehituse AS büroo juhataja Mare Enniste ütles, et nende ettevõttesse on vähenenud töövõimega inimesi tööle võetud. Ta ütles, et Seve ehituses töötavad kuulmispuudega inimesed, kes tegelevad siseviimistlusega. Tema sõnul ei tohiks erivajadustega inimeste palkamist karta. "Kui on ikkagi erivajadusega inimene selle töö jaoks võimalik võtta ja ta sobib ja saab selle tööga hakkama, siis tasub teda võtta. Aga just on see hirm, et mismoodi ma suhtlen, mismoodi see inimene tööle saab, kui ta on näiteks ratastoolis. See hirmu ületamine on võibolla kõige suurem probleem tööandjal. Et mis saab, kas see tekitab lisaprobleeme. Aga need, kes on seda teinud, need teavad, et need on kõik pisiasjad selle kõrval, mis nad tagasi saavad," rääkis Enniste.
Meelis Paavel nõustus ja ütles, et nemadki on seda hirmu tundmist kogenud. "Põhiline ongi lihtsate hirmude hajutamine," märkis ta. 

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...